SEGRE

AGRICULTURA BALANÇ

L'ajuda directa de la PAC baixa 9 milions a Lleida i la renda, l'1%

Les subvencions es van situar en 109 milions l’any passat, davant dels 118 del 2017 || Tan sols el 16% dels titulars d’explotacions tenen menys de 41 anys

Teresa Jordà i Oriol Anson van presentar l’informe ahir a Barcelona.

Teresa Jordà i Oriol Anson van presentar l’informe ahir a Barcelona.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La renda agrària catalana va caure l’any passat al voltant d’un 1 per cent, exercici en el qual els ajuts directes de la Política Agrària Comuna (PAC) es van situar en poc més de 109 milions d’euros a Lleida, nou menys que el 2017. Aquestes van ser algunes de les dades del balanç ofert ahir per la consellera d’Agricultura, Teresa Jordà, a Barcelona. El volum total d’ajuts de la PAC a Catalunya va ascendir a 396 milions, cinc més que el 2017. D’aquests, 265,9 corresponen a ajuts directes. El volum de suports comunitaris es completa amb 7,4 milions en plans de reestructuració i reconversió de la vinya i 122,7 milions en el marc del Programa de Desenvolupament Rural 2014-2020, l’execució dels quals arriba al 44,28%.

La producció final agrària es va situar l’any passat en 4.681 milions, 13 més que el 2017. Malgrat això, la renda agrària va disminuir com a conseqüència, per exemple, de l’encariment dels inputs de producció, concretament dels pinsos i del preu de l’energia, segons va explicar el director de Desenvolupament Rural, Oriol Anson.

El 43 per cent del territori agrícola està gestionat per agricultors a temps complet

D’altra banda, la radiografia de les explotacions agrícoles de Catalunya mostra que el 43% de la superfície agrícola útil està gestionada per agricultors que tenen l’activitat agrària com a primera ocupació i el 57% restant la gestiona un perfil d’agricultor que complementa aquesta font d’ingressos amb d’altres. A Catalunya es conrea el 25% de la seua superfície total i es declaren 48.891 explotacions agrícoles.

Aquestes xifres apunten al manteniment de la superfície de cultiu en els últims cinc anys, davant d’una reducció anual del 4% dels titulars.

“Això significa que augmenta la superfície per explotació i se situa en una superfície mitja similar a la mitjana europea”, segons Jordà.

D’altra banda, el 32% dels titulars d’explotacions són dones i un 68%, homes. El nombre d’incorporacions de joves al camp es manté estable des del 2015. Només el 16% dels titulars d’explotació i que gestionen el 10% de la superfície tenen menys de 41 anys.

Si s’analitza en l’àmbit de l’explotació agrària prioritària (agricultors professionals), els joves representen el 23% dels titulars amb una gestió del 25% de la superfície. L’arrendament creix significativament a les explotacions més professionalitzades i l’últim any la superfície de reg s’ha incrementat en 5.300 hectàrees. Actualment, hi ha 252.529 hectàrees en regadiu.

tracking