SEGRE

LABORAL ANÀLISI

La bretxa salarial costa 3.270 € a l'any de mitjana a cada treballadora a Lleida

Les principals diferències es troben en els sectors de l’energia i comerç i reparacions

Algunes dones sacrifiquen la carrera laboral pels fills i això passa factura al sou.

Algunes dones sacrifiquen la carrera laboral pels fills i això passa factura al sou.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Ser dona treballadora té un preu a Lleida. Suposa cobrar a l’any de mitjana 3.270 euros menys que un home, segons les dades de l’Agència Tributària. És la bretxa salarial entre sexes, que es manté i és especialment evident en alguns sectors, com en el de la indústria extractiva, energia i aigua, amb diferències del 32%.

El salari mitjà d’una lleidatana es va situar l’any passat en 16.791 euros, mentre que un home assolia els 20.061, segons la informació de la qual disposa Hisenda. És a dir, que les dones cobren de mitjana un 16,3% menys que un home, o el que és el mateix, 3.270 euros anuals. A l’hora d’explicar aquesta diferència cal tenir en compte diferents factors, perquè no vol dir que es tracti obligatòriament d’una discriminació per raó de sexe malgrat realitzar el mateix treball.

D’una banda, cal tenir en compte que les dones solen ser les que assumeixen retallades de jornada laboral per cuidar els fills o les persones grans de la família. Fins i tot s’agafen excedències o tallen radicalment la seua vida laboral durant anys i al reenganxar-se quan els petits de la casa ja han crescut no poden accedir a categories que podrien haver assolit si s’haguessin mantingut treballant. A més, solen estar infrarepresentades en sectors que tenen els salaris més alts.

El sector agrari és on hi ha menys discrepància en els ingressos mitjans per sexes, amb un 7,8% Les disparitats més grans es donen entre menors de 18 anys i majors de 56

Un exemple clar és de la indústria extractiva, d’energia i aigua, on una dona arriba a cobrar pràcticament un terç menys que un home.

Un lleidatà va ingressar l’any passat un salari mitjà de 29.329 euros, mentre que una lleidatana s’havia de conformar de mitjana amb 19.848.

El percentatge de diferència salarial és similar en el cas de les activitats del comerç, reparacions i transport, on si un home va ingressar 19.112 euros, la dona es va limitar a 12.979. El salari mitjà més elevat a la província és el de la banca i les assegurances, amb 38.891 euros en el cas dels homes, 9.310 més que les seues companyes de mitjana. I això malgrat que les dones són majoria al sector, amb 2.094 assalariades davant 1.949 empleats.

De fet, la diferència entre el que cobren unes i d’altres es manté fins i tot en els sectors en els quals les plantilles compten amb més dones que homes. Parlem dels serveis a empreses, on elles van percebre 12.755 euros, 4.309 menys que els seus companys, i els serveis socials, on ser home es va traduir en 27.101 de salari anual, mentre que per a les dones la mitjana es va limitar a 23.296.

Percentualment, la menor diferència a l’hora dels ingressos segons el sexe és l’agricultura. Parlem que la bretxa es va situar en un 7,8%, de 10.882 euros per als homes als 9.999 per a les dones a la demarcació, d’acord amb la informació feta pública per l’Agència Tributària.

tracking