SEGRE

SEGURETAT SOCIAL

Les baixes cotitzacions, fre per a la prejubilació dels autònoms

El 90% paga en funció de les bases més reduïdes || Asaja alerta que molts pagesos no poden millorar-les pels problemes de sectors com el de la fruita

Unes setanta persones van acudir a la jornada celebrada ahir a la seu de la COELL a Lleida.

Unes setanta persones van acudir a la jornada celebrada ahir a la seu de la COELL a Lleida.J. MARTÍNEZ

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La majoria dels autònoms no poden acollir-se a les prejubilacions, encara que en teoria haurien de poder fer-ho a partir dels 63 anys en funció dels anys cotitzats. Quan un treballador es prejubila veu reduïda la prestació en un percentatge determinat per any d’avenç i per poder deixar de treballar, els autònoms han de poder accedir a, com a mínim, la jubilació mínima. Com que el 90% dels autònoms està cotitzant per les bases mínimes, en la majoria dels casos és impossible la prejubilació.

Així ho va explicar ahir l’expert en dret laboral i inspector de Treball i Seguretat Social Antoni Benavides Vico, en una jornada organitzada per Asaja Lleida i la patronal COELL. Va aconsellar als autònoms incrementar, en especial en els últims anys de la seua vida laboral, les bases de cotització per millorar les prestacions.

La jubilació dels autònoms se situa en aquests moments en 728 euros al mes a Lleida

El líder d’Asaja Lleida, Pere Roqué, va alertar que per als agricultors pot arribar a ser impossible i va posar com a exemple el sector de la fruita. Va afirmar que amb un increment de costos laborals d’un 20% a l’última campanya i una preus per sota de costos, els productors necessiten rebaixes socials i fiscals o “en 3 o 4 anys hauran desaparegut del 20 al 30%”.

Benavides va repassar la situació de la Seguretat Social a Lleida, amb 186.307 de cotitzadors per costejar 99.360 pensions. Va alertar que la situació és insostenible, per la qual cosa és urgent un pacte polític per buscar vies de finançament dels “salaris” de la gent gran, com poden ser a través d’impostos, va remarcar. Igual com passa amb les jubilacions del conjunt del sistema, les prestacions dels autònoms de Lleida són lluny de les mitjanes tant de Catalunya com de l’Estat. La jubilació mitjana d’un emprenedor a Lleida és de 728 euros mensuals, davant dels 768 de la mitjana estatal i els vora 800 de Catalunya, segons va explicar.

D’altra banda, Benavides es va referir a la possibilitat d’acollir-se a l’anomenada jubilació activa, en la qual una persona pot continuar treballant i cobrar part o tota la prestació. En el cas dels autònoms, és necessari tenir contractat al seu negoci almenys un treballador per poder combinar continuar en actiu i cobrar la jubilació completa.

La jornada va comptar amb l’assistència d’unes 70 persones i hi van participar, entre d’altres, Ferran Accensi en nom de la Diputació i el president de la Coell, Josep Maria Gardeñes.

tracking