SEGRE

ENTREVISTA BANCA

Xavier Comerma, subdirector de Banc Sabadell: «Les nostres claus són donar servei a mida i les persones»

El subdirector general de Banc Sabadell i director territorial de Catalunya, Xavier Comerma, explica en aquesta entrevista què representa Lleida per a l’entitat i els seus plans de present i futur. Aposta per tres pilars: especialització i proximitat, innovació i sostenibilitat. Però té clar que el que diferencia un banc dels altres són les persones i oferir serveis a mida de cada client. En els nou primers mesos de l’any, el seu volum de negoci a la província ha crescut un 6% i el finançament de nous projectes, el 7%.

«Les nostres claus són donar servei a mida i les persones»

«Les nostres claus són donar servei a mida i les persones»ÍTMAR FABREGAT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Què representa la província de Lleida a Banc Sabadell?

És prop del 5% del volum del Banc Sabadell. Tenim 21 oficines, més una de grans empreses i 164 empleats. Un 73% de clients són particulars i un 27%, empreses, però les xifres gairebé s’inverteixen a l’hora d’analitzar la seua contribució al negoci. El 60% del marge ens el donen les empreses i la resta, els particulars. La nostra quota de mercat a la demarcació és d’un 81% en grans empreses, 63% en pimes, 50% en microempreses i 19% en particulars. El nostre servei s’ha focalitzat a anticipar a cada segment les necessitats de servei que poden tenir, amb una oferta diferenciada per a cada tipus de client.

Quina és l’evolució del negoci aquest any?

En els tres primers trimestres de l’any a Lleida hem incrementat el volum de negoci un 6%. Fins al setembre hem crescut un 7% en finançament de nous projectes.

Quins són els objectius a Lleida?

A començaments d’any vam establir el pla “Construïm Futur” especial per a Catalunya. Es prova d’incorporar a cada territori les seues particularitats. A Lleida pivota sobre tres grans blocs: especialització i proximitat, innovació i la sostenibilitat, no només del banc i del negoci sinó també amb el finançament de projectes. És un pla molt de persones, perquè al final el que ens fa diferents a les entitats són els treballadors, les persones.

Com es materialitza?

Donant un tipus de servei customitzat, a mida, sigui una empresa gran o pime, per exemple. No es tracta només de ser un proveïdor de productes financers, sinó de buscar l’acompanyament per assessorament. Per exemple, en digitalització, internacionalització, a l’hora de comprar altres empreses..., de prendre decisions econòmiques molt més enllà del que era abans la pòlissa de crèdit, descompte o crèdit.

I què succeeix en el cas del comerç?

Busquem proximitat i especialització, com he dit, amb els directors de negoci que tenim a les diferents oficines, molt més pròxims al carrer. El comerç de la cantonada vol algú a prop que atengui ràpid les seues necessitats. És una altra manera d’especialitzar-se.

El sector agroalimentari és clau pel que fa a l’economia de Lleida...

Per a nosaltres és un punt molt important. L’agro representa més del 25% del volum de negoci del banc a Lleida i l’industrial el 20%, amb uns creixements en els 9 primers mesos del 16% i el 8%, respectivament. Tenim set oficines especialitzades en el sector agro amb 15 gestors també especialitzats. El nostre avantatge competitiu és l’especialització i la proximitat i hem d’aprofitar-la. Hem llançat una app que et dóna els preus a les principals llotges, informació de mercat, esdeveniments, subvencions, meteorologia... És un cúmul d’aplicacions que al final busca l’evolució del nostre negoci cap a una relació molt més integral, que com a client puguis relacionar-te amb el banc des de diferents vies: oficina, internet, app, mòbil... L’objectiu és oferir la màxima experiència al client. El nostre món al final es resumeix que t’he de donar un servei adequat a les teues necessitats i si em puc anticipar i sorprendre’t, molt millor.

Una de les grans preocupacions del client particular avui és el futur de les pensions. Com es pot afrontar el repte d’assegurar el futur?

Si veiem que el 2033 el 25% de la població tindrà més de 65 anys, si les taxes de cobertura de la Seguretat Social les comparem amb la previsió del nombre de pensionistes per treballador actiu que hi haurà, es veu clarament que l’estalvi privat és absolutament necessari. Com abans inicies aquest estalvi té un efecte exponencial en la rendibilitat i en el retorn futur una vegada et jubiles. El concepte pla de pensions és absolutament necessari i, des del punt de vista de rendibilitat i fiscalitat, potent com per no tenir-lo en compte.

El Banc d’Espanya ha llançat un missatge a les entitats financeres en aquesta línia. Què hem de fer si el nostre estalvi és l’habitatge?

Tenim un país en el qual el 75% del patrimoni arribats als 65 anys és immobiliari. Té coses bones però una il·liquiditat important i han sortit productes, com la hipoteca inversa. A nosaltres ens va semblar una bona oportunitat llançar un altre servei, ResiRent, on m’oblido de si puc perdre o no la propietat de l’immoble. Si necessito estar en una residència i posseeixo un habitatge en propietat, puc cedir el fet de poder llogar-la i amb aquesta renda acabar pagant tota o part de la residència. L’hem llançat ara i ens sembla que pot tenir una molt bona acollida.

tracking