SEGRE

SONDEIG RESULTATS

Els economistes de Lleida urgeixen a impulsar l'activitat i l'ocupació

Consideren que han de ser la prioritat de les administracions || Alerten que l’agroalimentació serà un dels sectors més perjudicats pel Brexit

Imatge d’una jornada celebrada pels economistes de Lleida fa només uns dies.

Imatge d’una jornada celebrada pels economistes de Lleida fa només uns dies.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un 56,8 per cent dels economistes de Lleida que han participat en l’Enquesta de Situació Econòmica de Tardor 2019 del Col·legi d’Economistes de Catalunya considera que l’impuls de l’activitat econòmica i de l’ocupació ha de ser la primera prioritat per als ens municipals i supramunicipals de la província en el mandat 2019-2023. En segon i tercer lloc situen la protecció del medi ambient (35,1%) i la cultura i l’educació (31,5%). A continuació apareixen l’habitatge assequible (29,7%), l’assistència social (27,9%) i la gestió de residus (23,4%). L’enquesta, realitzada entre el 3 d’octubre i el 8 de novembre, l’han respost gairebé 2.000 economistes de tot Catalunya, un 5,7% dels quals de Lleida.

Un 43 per cent dels economistes catalans considera que la situació de l’economia catalana està igual que l’últim any, un 45,5% que ha anat a pitjor els últims 12 mesos i un 10,8% opina que ha millorat. L’índex de Confiança dels Economistes –que sintetitza el sentiment dels col·legiats davant de la situació econòmica general tenint present una gran varietat de factors com l’evolució del PIB, el clima polític, la inflació o l’atur– se situa en el 5,39 per a l’economia catalana i en el 5,09 per a l’economia espanyola, en els dos casos per sota dels índexs de fa un any.

La situació política, el primer problema de l’economia catalana, segons un sondeig entre col·legiats

Respecte a l’opinió sobre el futur més immediat de l’economia catalana, gairebé la meitat dels enquestats (un 49%) creu que l’economia catalana va empitjorar el quart trimestre del 2019, un 43,1% creu que continuarà igual i un 6,4% confia que millorarà.

En relació amb els principals problemes de l’economia catalana, la situació política (inestabilitat, desconfiança...) continua liderant el rànquing amb un 63,8 per cent (7,1 punts percentuals més que fa un any). El segon gran problema segueix sent el dèficit fiscal de Catalunya, apuntat per un 49,7 per cent. I en tercera posició se situen les deficiències d’infraestructures, amb el 36,3 per cent dels enquestats.

El turisme, assenyalat per un 65,7 per cent dels enquestats com un dels tres sectors de l’economia catalana més afectats negativament pel Brexit, se situa de manera destacada com l’activitat que es veurà més perjudicada.

L’agroalimentari se situa en segon lloc, malgrat que a força distància del primer (40,9 per cent), i el tercer l’automobilístic (29,5 per cent). El Col·legi d’Economistes compta amb més de 8.000 afiliats, dels quals 435 són de Lleida.

tracking