SEGRE

COMERÇ ESTADÍSTICA

El comerç de les comarques de Lleida ha perdut més de 500 autònoms en quatre anys

Passa dels 7.889 del 2015 als 7.336 del novembre, un 7% menys || La xifra se situa un punt per sota de la mitjana catalana i a tres de l’estatal malgrat que totes les províncies han perdut professionals

De les trenta parades que pot acollir el mercat, només onze es troben en actiu.

De les trenta parades que pot acollir el mercat, només onze es troben en actiu.AMADO FORROLLA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La província de Lleida ha perdut en quatre anys un total de 553 autònoms que es dedicaven al comerç, la província catalana que més professionals d’aquest sector ha perdut. Així ho assegura un informe de la Federació Nacional d’Associacions de Treballadors Autònoms, que assenyala que la demarcació ha passat de tenir 7.889 professionals comercials el novembre del 2015 a 7.336 el mateix mes d’aquest any, la qual cosa implica un descens del 7%. Una xifra que se situa més d’un punt per sobre de la mitjana catalana (-5,9%), que va perdre 7.627 autònoms, i gairebé a tres punts de l’estatal (-4,2%), la xifra dels quals es va reduir en 33.732 professionals.

En aquest sentit, la secretària general de la Federació de Comerç (Fecom), Maria Rosa Eritja, va dir que “és difícil que un autònom amb una botiga sobrevisqui en aquests moments amb les vendes”, tret que “estigui molt ben situada en una zona de molt trànsit per als vianants, amb local propi o que pagui un lloguer no gaire elevat, que tingui una experiència llarguíssima i també formació per estar present a les xarxes socials”. “El consum en general ha canviat les seues preferències des de la crisi i s’hi han afegit la venda per internet i els descomptes tot l’any”, va indicar. També va apuntar que a Lleida “no hi ha tants turistes que supleixin el que no consumeixen els residents, com passa a Barcelona” i va subratllar que “els comerços que obren han de fer un esforç colossal”. A més, va assegurar que encara no s’han recuperat de la crisi. Per la seua part, el president de Pimec Comerç, Manel Llaràs, va atribuir aquest descens al fet que “molts comerços dels pobles han tancat perquè els seus propietaris no han tingut relleu després de jubilar-se, però són unes xifres que s’haurien de desgranar més, perquè una cosa és la realitat de les ciutats i una altra la dels pobles”. Al seu torn, la responsable de Pimec Autònoms, Laura Sánchez, va dir que “són diverses les raons que han provocat aquest descens, com el comerç online, però un factor clau és la morositat que pateixen els petits comerços per cobrar tant per part dels clients com per part de les marques, ja que tarden diversos dies o setmanes a pagar i això condiciona molt poder assu mir impostos com l’IVA i acaba comportant que molts comerços posin el forrellat”.

Les patronals atribueixen aquest descens al canvi dels hàbits de consum i a la morositat en els pagaments

Quant a la resta de l’Estat, només Màlaga i Tenerife han guanyat autònoms amb un increment de l’1,2% i del 0,5% respectivament. D’altra banda, Ourense (-11,7%) i Palència (-11,1%) són les que més han perdut percentualment parlant, mentre que en dades absolutes la província que més professionals ha perdut ha estat la de Barcelona, amb 5.619 autònoms.

tracking