SEGRE

RAMADERIA BALANÇ

Mercolleida acabarà el 2019 amb preus històrics del sector del porcí

Encara que els analistes alerten del descens de les compres xineses || Les empreses Famadesa i Ramaderia Cortasa, millors analistes en els premis PronosPorc

Els guanyadors dels premis PronosPorc a la millor anàlisi del porcí, ahir en l’entrega de premis.

Els guanyadors dels premis PronosPorc a la millor anàlisi del porcí, ahir en l’entrega de premis.MAITE MONNÉ

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

“Aquest any es donen unes circumstàncies molt especials. S’han confabulat els astres i ha estat un exercici magnífic quant a preus del porcí per als ramaders i per als escorxadors”, va afirmar ahir Federico Beltrán, de l’empresa Famadesa, al recollir el premi PronosPorc d’or com a millor analista de porc d’engreix del 2019, atorgats per Mercolleida en l’11a edició, que aquesta vegada va tenir lloc en el marc de la Jornada AgroBank Innovació i sostenibilitat celebrada a la Llotja. Va destacar com d’inusual és per al sector tancar l’any amb pujades el mes de desembre, circumstància que es va atribuir, entre altres factors, a la gran estrebada de les exportacions als països asiàtics en general i a la Xina en particular.

Tenint en compte les cotitzacions d’aquest any fins a la setmana passada, el preu mitjà del quilo de carn de porc viu s’ha situat en 1,34 euros, superior als 1,13 euros/quilo del 2018, va explicar Beltrán, que va mostrar la seua confiança que els preus mitjans del 2020 siguin alts i que fins i tot puguin augmentar entre un 4% i un 6% més.

Els analistes de Mercolleida preveuen que el preu del porc pugui augmentar un 6% al llarg del 2020

Amb tot, va alertar que en els últims 15 dies s’han reduït les compres de carn per part dels importadors xinesos. I és que la Xina ha decidit en els últims dies diverses accions per proveir-se de carn com 40.000 tones de porc congelat procedent de les reserves del país per fer front a l’impacte de la Pesta Porcina Africana (PPA), que ha minvat la cabanya del país i així reduir-ne el preu.

Juan Pedro Florido, de l’empresa murciana ElPozo Alimentación, premiat amb el PronosPorc de plata, va manifestar que el cens estatal de porcí ha crescut, cosa que l’ha col·locat fermament com a primer productor europeu, davant d’Alemanya, i entre els tres primers mundials, “de forma que qualsevol element extern aliè a la producció, ja sigui a nivell sanitari o a nivell aranzelari, podria posar el sector en una situació de perill”.

Així mateix, va dir que la gran afectada per aquesta bonança de preus per a productors i ramaders és la indústria d’elaborats, que es troba amb menor matèria primera i a un preu elevat.

Per la seua part, el lleidatà Josep Maria Cortasa, de Ramaderia Cortasa, que va rebre el premi PronosPorc d’or al millor analista de garrí a Mercolleida, va incidir també en el fet que el que li passi a l’engreix repercuteix en el garrí, sectors molt sensibles que depenen del que passi en l’exportació, atès que “es ven a l’exterior més del 40 per cent de la carn que es produeix”.

tracking