SEGRE

La pujada de les pensions i SMI per al 2020, aparcades fins que hi hagi govern

La portaveu del Govern espanyol en funcions, Isabel Celaá després de la roda de premsa després del Consell de Ministres celebrat al Palau de la Moncloa a Madrid aquest divendres.

La portaveu del Govern espanyol en funcions, Isabel Celaá després de la roda de premsa després del Consell de Ministres celebrat al Palau de la Moncloa a Madrid aquest divendres.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La revalorització de les pensions del 0,9 % compromesa pel president en funcions, Pedro Sánchez, i la pujada del salari mínim interprofessional (SMI) –encara no decidida– s’aprovaran quan es constitueixi el nou Govern espanyol i s’aplicaran amb caràcter retroactiu des de l’1 de gener de 2020. En la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, la ministra portaveu en funcions, Isabel Celaá, ha descartat que el Govern estatal vagi a adoptar cap d’aquestes dos mesures estant en funcions.

El decret llei aprovat aquest divendres en Consell de Ministres amb mesures en matèria de Seguretat Social inclou la suspensió de l’aplicació de la pujada mínima del 0,25 % establerta pel Govern del PP en la reforma de les pensions del 2013.

L’Executiu ha considerat que és millor aplicar "quan sigui possible" la revalorització del 0,9 % d’una vegada, ja que apujar ara un 0,25 % i posteriorment un 0,65 % duplicaria el cost en la comunicació als pensionistes i malgastaria recursos en la logística per liquidar les dos pujades, ha explicat Celaá.

En el cas del SMI Celaá ha dit que la quantia de la pujada encara està pendent de negociació i que, entretant, s’ha aprovat la pròrroga del reial decret pel qual es va fixar en 900 euros bruts mensuals per al 2019.

Tradicionalment l’alça del SMI s’ha aprovat en l’últim Consell de Ministres de l’any prèvia consulta amb patronal i sindicats, si bé l’any passat l’increment del 22,3 % va ser fruit de l’acord entre PSOE i Unidas Podemos per als fallits pressupostos de 2019.

En el marc de la negociació actual amb Podemos per a la formació d’un Govern de coalició s’ha especulat amb la possibilitat que pugés a 1.000 euros bruts mensuals el 2020, una xifra que Celaá no ha confirmat, limitant-se a reiterar el compromís socialista que arribi al 60 % del salari mitjà al final de la Legislatura, entorn de 1.200 euros.

tracking