SEGRE

AGRICULTURA NEGOCIACIONS

El Govern central refusa contractar 'sense papers' com a temporers

Com insisteixen a sol·licitar una trentena d’alcaldes en plena crisi de la fruita || Presenten el manifest en defensa del sector amb les organitzacions agràries

Un moment de la reunió, amb el subdelegat, una trentena d’alcaldes i les organitzacions agràries.

Un moment de la reunió, amb el subdelegat, una trentena d’alcaldes i les organitzacions agràries.MAITE MONNÉ

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Alcaldes de la zona fructícola de Lleida i les principals organitzacions agràries van entregar ahir a la subdelegació del Govern espanyol el manifest en defensa del sector i van insistir, com va publicar SEGRE el passat dia 18, en la possibilitat d’articular a alguna fórmula que permetés comptar com a temporers amb immigrants que es troben al territori malgrat que estiguin en situació irregular. El manifest, que havia estat consensuat a Alcarràs i amb presència de representants també de poblacions d’Osca, especificava que la seua proposta estava dirigida a persones que no tinguin ordres d’expulsió o detenció.

El subdelegat del Govern estatal, José Crespín, per la seua part, els va transmetre la voluntat de buscar algun “encaix”, sense canviar la llei, de col·lectiu concrets, com el de les persones que provenen de països on s’estan produint conflictes bèl·lics o els menors estrangers no acompanyats, que es troben al territori. De fet, aquest estiu ja s’ha contractat els primers d’aquests Menes.

Els alcaldes plantegen un permís per a ‘sense papers’ i la subdelegació descarta que pugui ser legal

Tanmateix, va rebutjar la possibilitat de contractar immigrants irregulars, a l’insistir que la proposta és “inviable” amb l’actual marc normatiu d’estrangeria.

Després de la reunió, amb la participació d’una trentena d’alcaldes del Segrià i la Noguera, el primer edil d’Alcarràs, Manel Ezquerra, va destacar que malgrat el nombre d’aturats inscrits a les oficines d’ocupació a la província, és molt difícil trobar gent que vulgui treballar collint fruita durant la campanya. Per això, i tenint en compte que els consistoris han “de resoldre les problemàtiques socials” que puguin tenir els temporers que arriben als seus municipis, va defensar articular una sortida. Com a portaveu dels consistoris, va explicar que la demanda dels ajuntaments passa per fer possible que aquests temporers puguin enllaçar contractes de tres mesos.

Crespín va defensar que per fer front a la crisi que pateix el sector de fruita és necessari que les diverses administracions implicades actuïn de forma “coresponsable” i s’ha compromès a traslladar al ministeri d’Agricultura demandes com la reducció dels mòduls agraris o de les quotes de la Seguretat Social.

D’altra banda, Ezquerra va alertar de les conseqüències de la crisi del sector fructícola en activitats lligades al camp. Ara, faran arribar el manifest a la Generalitat i a la Comissió Europea.

tracking