SEGRE

AGRICULTORS SECTORS

El Brexit i l'accés a països fora de la UE, dos dels grans reptes de la fruita el 2020

La patronal Fepex recorda a més les cada vegada més estrictes normatives mediambientals per a la producció || En un context de crisi de preus que es prolonga ja més de cinc anys

Imatge de temporers en plena recollida de fruita de llavor en una finca de Lleida.

Imatge de temporers en plena recollida de fruita de llavor en una finca de Lleida.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Federació Espanyola d’Associacions de Productors Exportadors de Fruites i Hortalisses (Fepex) adverteix que un dels principals reptes que afrontarà el sector el 2020 serà la sortida del Regne Unit de la UE, tercera destinació de l’exportació espanyola i el futur acord comercial que es negociarà entre la Comissió Europea i el Govern britànic.

La patronal del sector, que tenen entre els seus socis la catalana Afrucat, destaca també l’accés al mercat de països no comunitaris, que, com en el cas dels Estats Units o la Xina, apliquen polítiques extremament proteccionistes, que limiten fortament l’exportació.

El sector s’enfronta així mateix el 2020 al repte de millorar la competitivitat, creant sinergies amb el compliment dels objectius mediambientals i d’acció pel clima de la Política Agrària Comunitària (PAC), “més ambiciosa” mediambientalment que l’aplicada pels països tercers, que accedeixen a un mercat comunitari globalitzat.

Davant d’aquestes perspectives per al sector hortofrutícla, Fepex ha anunciat que presentarà al nou Govern central un pla de mesures per superar els reptes que amenacen la sostenibilitat econòmica i social d’un ampli grup de cultius.

S’ha de tenir en compte que els reptes arriben en un moment especialment delicat per al sector de les fruites i les hortalisses, amb preus per sota dels costos de producció.

En el cas de Lleida, els productors denuncien que ja s’acumulen cinc exercicis amb resultats econòmics pèssims. La situació és especialment difícil des que l’estiu del 2014 el règim de Valdímir Putin va optar per tancar les fronteres a la fruita europea, en un conflicte geopolític que es convertia en un malson econòmic per als agricultors. Afrucat insisteix a defensar que es posi en marxa un pla d’ajuts a l’arrancada de 10.000 hectàrees de fruita de pinyol a Espanya.

Respecte a les fruites, s’estima una exportació de vuit milions de tones, un 12% més que el 2018 per 7.700 milions d’euros, un 3% més. Els volums més grans corresponen als cítrics, seguits de la fruita de pinyol i un increment i la síndria.

L’exportació hortofructícola creix aquest any un 5% en valor L’exportació de fruites i hortalisses espanyoles el 2019 se situarà en 13,5 milions de tones, una xifra que suposa un creixement d’entre el 8% i 10% davant del 2018, i s’elevarà un 5% més en valor, fins als 13.400 milions d’euros, segons les estimacions de Fepex, després d’analitzar les dades fins a l’octubre i una previsió del novembre i el desembre. Les exportacions d’hortalisses assoliran els 5,5 milions de tones, dades que suposen un 3,9% més que el 2018, per un valor més de 5.500 milions d’euros (+7%).

tracking