SEGRE

Els pares dels nadons nascuts a partir d'aquest 1 de gener tindran 12 setmanes de permís de paternitat

Serà retribuït al 100% i intransferible

Un nadó amb la seua mare a l'hospital Arnau de Vilanova de Lleida.

Els pares dels nadons nascuts a partir d'aquest 1 de gener tindran 12 setmanes de permís de paternitatÒscar Mirón

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

A partir de l’1 de gener del 2020, l’altre progenitor diferent a la mare biològica comptarà amb 12 setmanes de permís per naixement de fill o filla. Així, l’any que ve el permís de paternitat durarà quatre setmanes més que el 2019, quan són vuit. Aquesta ampliació del permís de paternitat va entrar en vigor el mes d’abril passat a través del Reial Decret-Llei 6/2019 de mesures urgents per a la garantia de la igualtat de tracte i oportunitats entre dones i homes en l’ocupació aprovat pel Govern de Pedro Sánchez.

Aquest permís, retribuït al 100%, serà intransferible, per la qual cosa si el pare no en gaudeix, no el podrà cedir a la mare. De les 12 setmanes de permís el 2020, les quatre primeres les haurà de gaudir de forma ininterrompuda immediatament després del part; i les vuit setmanes restants podran ser de gaudi interromput i exercitar-se des de l’acabament del descans obligatori posterior al part fins que el fill o la filla compleixi un any.

Tal com estableix la mesura aprovada, les primeres setmanes posteriors al part s’hauran de gaudir de forma ininterrompuda, de manera que els progenitors estan obligats a simultaniejar-les. Aquesta impossibilitat que els progenitors puguin fer torns ha generat crítiques entre associacions i també a Unidas Podemos. Davant d’aquest fet, el PSOE va incloure el compromís de modificar "aquelles traves actuals que dificulten la no-simultaneïtat" d’aquests permisos" en la seua proposta de programa comú progressista per a les eleccions del 10 N.

COSTARÀ 336 MILIONS

L’ampliació del permís de paternitat a 12 setmanes el 2020 costarà 336 milions d’euros més a l’Estat, segons els càlculs que el Govern espanyol va incloure en el Pla Pressupostari remès el passat 15 d’octubre a Brussel·les.

El Govern estatal ja va fer una estimació del cost d’aquesta mesura en la Memòria de l’Anàlisi d’Impacte Normatiu sobre el Real Decreto Ley. D’acord a aquesta anàlisi, una vegada implantades les 12 setmanes de permís de paternitat el 2020, el cost global d’aquest permís i del de maternitat suposaran 705 milions anuals per a l’Estat. Uns altres 166 els costarà a les companyies, com a conseqüència de les quotes empresarials.

En entrar en vigor el reial decret, l’abril de 2019 el permís de paternitat va passar de durar cinc setmanes a vuit. En concret, en el Pla Pressupostari remès a Brussel·les el Govern espanyol va xifrar en 252 milions la despesa del permís de paternitat, després de l’ampliació de tres setmanes dels permisos des del mes d’abril. Segons l’anàlisi de l'Executiu, l’extensió del permís anava a implicar per a l’Estat un cost total de les prestacions per maternitat i paternitat de 226 milions, i per a les companyies uns 53 milions.

Tal com estableix en el text, el permís de paternitat s’ampliarà de forma progressiva: es va elevar a vuit setmanes el 2019; i s’elevarà dotze el 2020 i 16 el 2021, igualant-se així al de maternitat. En la Memòria de l’Anàlisi d’Impacte Normatiu sobre el Real Decreto Ley, es preveu que la despesa per aquestes prestacions s’elevi fins els 1.107 milions d’increment el 2021 i fins els 261 milions en relació amb les empreses.

Una vegada equiparats, les sis primeres setmanes posteriors al part seran obligatòries i ininterrompudes, i les deu restants que tindrà cada progenitor seran a distribuir fins que el nadó compleixi un any.

tracking