SEGRE

LABORAL OCUPACIÓ

La contractació de treballadors en origen es flexibilitza en alguns casos

Augmenta la quota de visats per a recerca de feina de fills i néts d’espanyols d’altres països || A Lleida l’any passat van arribar 455 temporers de Colòmbia

Imatge d’arxiu de temporers colombians arribats a Lleida per treballar a la fruita.

Imatge d’arxiu de temporers colombians arribats a Lleida per treballar a la fruita.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El ministeri de Treball ha aprovat l’ordre per la qual es regula la gestió col·lectiva de contractacions en origen (GECCO) per al 2020. Publicada aquest dimarts al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE), aprova una previsió de les contractacions de temporada, on la província de Huelva continua sent la principal destinació de la gestió col·lectiva, i amplia el projecte pilot de visats per a recerca de feina per a fills i néts amb la intenció que sigui desenvolupat en diferents països iberoamericans.

En el cas de Lleida, les contractacions en origen han anat descendint en els últims anys, malgrat les peticions d’agricultors que defensen aquesta via com una fórmula per assegurar-se mà d’obra per cobrir les necessitats de la campanya de la fruita.

L’estiu de l’any passat, la contractació en origen es va limitar a 455 persones procedents de Colòmbia i les organitzacions agràries reclamen que s’obri a altres països. En el conjunt de l’Estat, l’origen més comú és del Marroc.

S’autoritza la xifra total de 20.195 treballadors a l’Estat, segons contempla la norma. D’aquest nombre, 13.695 empleats són repetidors de campanyes anteriors, afavorint-se així la migració circular i 6.500 provenen d’una selecció realitzada per a aquesta campanya al Marroc.

L’ordre del ministeri de Treball sobre Gestió col·lectiva aprovada l’any 2018 ja incloïa l’establiment d’un nombre de visats de recerca d’ocupació dirigits a fills o néts d’espanyols a l’Argentina. En concret per al 2019 es preveia una quota de fins a 1.500 visats de recerca d’ocupació.

Ara, la nova ordre per al 2020 amplia la quota a 5.000, per estendre la selecció a descendents d’espanyols residents en altres països, i introdueix millores en el procediment per accelerar-lo i facilitar la tramitació de l’autorització de residència i treball una vegada obtinguda una feina.

El ministeri defensa que la seua política en matèria de contractacions en origen ha permès impulsar una fórmula per a l’ordenació dels fluxos migratoris en la qual l’administració afavoreix i facilita la trobada entre oferta i demanda de treball internacional.

tracking