SEGRE

COMERÇ EXTERIOR

Lleida creix en exportació de fruita a costa de vendre un 6% més barat

El preu mitjà per quilo es va situar l’any passat en 84 cèntims, davant els 90 del 2018

Imatge aèria d’una parada de fruita i verdura aquest estiu.

Imatge aèria d’una parada de fruita i verdura aquest estiu.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les cooperatives i centrals de Lleida han incrementat les exportacions de fruita en l’última campanya d’estiu, però a costa d’una rebaixa de preus. En concret, fins al mes de setembre passat es van vendre en altres països poc més de 390 milions de quilos de fruita, valorats en 328,687 milions d’euros. En el mateix període de l’exercici del 2018, es van comercialitzar menys quilos –en concret van ser 350,5 milions– i la facturació es va situar en 316,201 milions d’euros. Així, mentre que el 2018 el preu mitjà del quilo se situava en 90 cèntims d’euros, l’any passat la facturació per unitat va davallar fins als 86 cèntims. És a dir, es va vendre un 11,26% més de quantitat però a costa d’uns preus més baixos. Els sis cèntims de diferència entre els dos exercicis suposa una caiguda de més d’un 6%.

La rebaixa de preus al mercat exterior va en consonància, un any més, amb l’enfonsament de cotitzacions també al mercat interior. El 2018, la collita va ser curta per al potencial de les finques de Lleida.

Alemanys, francesos i britànics copen el podi dels principals compradors de fruita

L’any passat, al tenir una producció plena, els preus van tornar a esfondrar-se i traduir-se en resultats que no cobrien costos per als productors.

Avui dimarts està prevista una nova reunió d’organitzacions agràries, alcaldes de les zones fructícoles i el delegat de la Generalitat a Lleida per analitzar les mesures demanades a favor del sector. Entre d’altres, destaca la proposta d’un pla d’arrancada d’àmbit estatal de 10.000 hectàrees.

L’any passat, amb les dades oficials disponibles dels tres primers trimestres, Alemanya va tornar a ser el primer mercat per a la fruita de Lleida. En concret, va comprar prop de 126 milions de quilos, i el sector va facturar en terres germàniques gairebé 110 milions d’euros. És a dir, que els alemanys representen pràcticament un terç del mercat exterior de la fruita de Lleida.

Al darrere se situa França, amb prop de 58 milions de quilos i 30,338 milions d’euros, mentre que el Regne Unit ocupa el tercer lloc del rànquing, que en aquest cas s’atansa als 29 milions de quilos i frega els 32 milions d’euros de facturació entre els mesos de gener i setembre passats.

El Regne Unit preveu, tret de sorpresa majúscula, sortir de la Unió Europea el proper 31 de gener, moment en què començarà un període transitori per al divorci definitiu de britànics i comunitaris

tracking