SEGRE

AGRICULTURA COMERÇ EXTERIOR

Els Emirats Àrabs i la Xina copen el 83% de l'exportació de farratges

A Lleida, que tanca el primer semestre de campanya amb gairebé 345.000 tones en vendes a l’exterior || Domina el sector, que arriba a 652.200 a l’Estat espanyol

Imatge captada ahir en la qual es pot observar l’evolució d’una finca cerealista del Pla d’Urgell.

Imatge captada ahir en la qual es pot observar l’evolució d’una finca cerealista del Pla d’Urgell.EDGAR ALDANA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els mercats de la Xina i els Emirats Àrabs representen el 83% de les exportacions de farratges que s’efectuen des de Lleida, segons les dades del primer semestre de la campanya, entre el gener i el setembre passats. En concret, les firmes de Lleida, que lideren el sector amb claredat en el conjunt de l’Estat espanyol, van vendre a l’exterior 344.827 tones de productes farratgers, d’acord amb les dades oficials de la secretària d’Estat de Comerç. El gruix van tenir com a destinació els Emirats, amb 229.610 tones, més d’un 66%. És a dir, que un de cada tres quilos que surten per a mercats exteriors té aquest destí. A més, s’incrementa un 13,36% el volum de trameses respecte al primer semestre de la campanya passada.

És una dada especialment significativa si es té en compte que les vendes venien caient en aquest període des de l’any 2015, quan entre l’abril i el setembre s’havien arribat a enviar 322.366 tones

En el cas del mercat xinès, les exportacions en la primera meitat de la campanya representen 57.288 tones, o el que és el mateix, el 16,61% del total. En aquest cas, les vendes s’han retret un 4,36% respecte a les mateixes dates de la passada campanya. Però si comparem les dades amb el 2017, suposa un augment d’un 431%. De fet, la punxada que van patir les vendes al gegant asiàtic al llarg del 2016 i el 2017 expliquen les dificultats que va travessar el sector en aquestes campanyes. La tornada al mercat de la demanda xinesa ha suposat un reconeixement.

Al darrere d’aquests països, però a molta distància, se situen altres mercats, com França, Jordània, l’Aràbia Saudita, el Líban o Portugal, per posar alguns exemples.

Lleida es manté com la líder destacada en el mercat de les exportacions al conjunt de l’Estat espanyol. Per exemple, en aquest primer tram de la campanya 2019-2002, des d’Espanya han sortit 652.187 tones, amb la qual cosa les comarques de Ponent copen el 52,87% del total.

El valor econòmic de les exportacions de farratges de Lleida han assolit entre l’abril i el setembre del 2019 els 72,6 milions d’euros. Suposa un augment superior al 20% respecte a la campanya anterior, quan en aquells mesos amb prou feines s’havia facturat en altres països 60,34 milions d’euros.

Estabilitat a la superfície que Lleida destina als cereals

L’estabilitat és la tònica a la superfície destinada aquest any a Lleida a la producció de cereals, segons les estimacions de la conselleria d’Agricultura. En el cas de blat seran unes 44.100 hectàrees, bona part de les quals de varietats per a elaboració d’alimentació animal.

La campanya passada, la producció de cereals es va veure clarament minvada per problemes derivats de la meteorologia, en especial per la sequera.

La producció de blat es va limitar a 135.300 tones, mentre que la d’ordi es va quedar en tot just 296.000. El 2018 van ser 223.034 i 488.227, respectivament.

tracking