SEGRE

SEGURETAT SOCIAL CONSELL DE MINISTRES

El Govern aprova la pujada de pensions del 0,9% per al 2020 d'acord amb la inflació

Més de 61.000 jubilats de Lleida veuran incrementada la nòmina en 8,9 euros al mes, de mitjana, des de l’1 de gener || La Seguretat Social no farà efectiva la mesura fins al pròxim mes de febrer

El president del Govern, Pedro Sánchez va anunciar ahir l’increment de les pensions.

El president del Govern, Pedro Sánchez va anunciar ahir l’increment de les pensions.EDUARDO PARRA / EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern va aprovar ahir apujar les pensions el 0,9 per cent des de l’1 de gener, un increment que té un cost de 1.406 milions d’euros, dels quals 1.229 milions corresponen a la pujada de les pensions contributives, 144 milions a la de classes passives, 23 milions d’euros a les pensions no contributives i 10 milions d’euros a les prestacions familiars per fill a càrrec, que també es revaloritzen un 0,9% el 2020.

El primer Consell de Ministres del nou Govern de coalició va aprovar com a primera mesura un decret llei, que s’haurà de validar després a les Corts, en què recull la revalorització de les pensions, segons va explicar a la roda de premsa posterior el president del Govern, Pedro Sánchez.

Aquest increment del 0,9% les pensions encara l’han de convalidar les Corts

Va explicar que amb aquest augment, que respon a l’estimació mitjana d’inflació que fa el Govern, compleix el compromís amb els gairebé deu milions de pensionistes i corregeix “el sostre del 0,25%” que els va suposar la pèrdua de poder adquisitiu. A la província de Lleida, aquesta mesura beneficia 99.840 pensions contributives, malgrat que per mecànica de gestió de la Seguretat Social no es farà efectiva fins a la nòmina del mes de febrer.

De manera que a la nòmina del mes vinent es veurà efectuada l’increment en qüestió més la quantia corresponent al mes de gener.

D’aquesta manera, la pensió mitjana de jubilació a la província arribarà als 1.004,03 euros mensuals distribuït en catorze pagues (14.056,42 d’anuals), és a dir, 8,9 euros mensuals més, després d’aplicar la pujada del 0,9 per cent a la quantia fixada a la nòmina del mes de desembre passat (995,08 euros), de la qual es beneficiaven 61.396 persones. Per la seua banda, la pensió mínima de viudetat se situarà en 623,41 euros mensuals (8.727,74 euros anuals), en contrast amb els actuals 617,85 euros al mes.

Així doncs, la pensió mitjana del sistema (que inclou jubilació, viudetat, orfandat, incapacitat permanent i a favor de familiars) augmentarà en 7,88 euros, fins a arribar als 884,15 euros (12.378,1 d’anuals), enfront dels 876,27 en què es va situar al desembre.

Amb la pujada aprovada, els pensionistes guanyaran previsiblement aquest any poder adquisitiu, ja que, segons les previsions macroeconòmiques governamentals, el deflactor del consum privat (indicador similar a l’IPC) assolirà l’1,6% el 2020.

Malgrat tot, va reafirmar el compromís d’incrementar l’SMI fins al 60 per cent del salari mitjà net que estableix la Carta Social Europea i va afirmar que complirà la paraula donada.

Els càlculs són diversos, ja que mentre Podem havia establert al programa electoral que s’hauria de situar en 1.200 euros al llarg de quatre anys, els sindicats plantegen xifres diferents.

De la mateixa manera, Pedro Sánchez va esquivar les qüestions relatives a l’increment de salari dels funcionaris –el pacte firmat és un 2 per cent el 2020–, l’aprovació del sostre de despesa o la tramitació d’uns nous pressupostos generals de l’Estat.

Aparca l’increment de l’SMI i l’augment salarial a funcionaris Pedro Sánchez va ajornar l’augment del salari mínim interprofessional (SMI), un compromís que suscita més diferències entre els socialistes i Podem, amb l’argument que pretén discutir la quantia amb sindicats i empresaris en el marc del diàleg social.

tracking