SEGRE

OCUPACIÓ BALANÇ

El Servei d'Ocupació media en només tres de cada cent contractes a Lleida

Durant el 2019, n’ha canalitzat 6.330 dels 192.643 firmats a la demarcació || Vuit de cada deu acords intermediats pel SOC han estat en serveis

La sala d’espera de l’oficina del Servei d’Ocupació de Catalunya a Lleida, en una imatge d’arxiu.

La sala d’espera de l’oficina del Servei d’Ocupació de Catalunya a Lleida, en una imatge d’arxiu.AMADO FORROLLA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El paper del Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC) com a mitjancer en la firma de contractes de treball a Lleida va continuar sent residual el 2019, segons es desprèn de les dades publicades per la conselleria de Treball. I és que aquest organisme públic va canalitzar només 6.330 dels 192.643 contractes firmats al llarg de l’any passat a la demarcació, un 3,28% del total. Amb tot, i malgrat aquesta discreta quantitat, el SOC ha aconseguit incrementar en gairebé un punt percentual durant l’últim lustre el pes dels contractes que canalitza sobre el total dels que es rubriquen a Lleida. I és que, el 2015, únicament van passar pel SOC lleidatà el 2,39% dels contractes de treballs firmats, 3.900 del total de 162.969 de tancats en aquest exercici.

La gran majoria dels contractes de treball que es firmen a Lleida són temporals, una circumstància que es repeteix en el cas de l’activitat del SOC. De fet, 5.051 de firmats amb la seua intermediació van ser eventuals. La majoria d’aquests, fins un 65%, van durar menys de sis mesos. Fa cinc anys, els contractes temporals que passaven per les oficines públiques d’ocupació de Lleida representaven només el 75% del total, cinc punts percentuals menys.

El 80% dels contractes canalitzats pel SOC han estat temporals, cinc punts més que el 2015

Aquesta evolució contrasta amb el global dels contractes firmats a la província. En l’últim quinquenni el pes dels acords temporals ha baixat dos punts. Malgrat tot, al tancament del desembre el 89,08% dels acords laborals eren eventuals. Aquesta xifra representa deu punts més amb relació al conjunt de la contractació canalitzada pel SOC.

D’altra banda, van ser les petites empreses de fins a 50 treballadors les que van concentrar el gruix dels contractes intervinguts pel SOC a Lleida el 2019. Un total de 4.580 dels acords mediats pel servei públic d’ocupació de la Generalitat, el 72,35%, es van tancar per treballar en aquesta classe de companyies. Les empreses de fins a 250 empleats van aglutinar 949 contractes i els 801 restants, les firmes de més volum de plantilla.

Per sectors, la gran majoria dels contractes en els quals el servei d’ocupació de la Generalitat va mediar l’any passat a les comarques de Ponent, Pirineu i Aran van ser en el de serveis, fins a 5.033 acords. En la construcció, el SOC va intervenir en 431 contractes, en l’agricultura ho va fer en 424 i, finalment, en la indústria, en 416.

tracking