SEGRE

Els jubilats d'Endesa tindran dret a recuperar la tarifa bonificada d'empleat

S’aprovarà un pla de sortides voluntàries per a majors de 50 anys amb fins el 80% del salari

Comptadors de la llum.

Comptadors de la llum.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El personal passiu d’Endesa tindrà dret a recuperar un consum bonificat per l’empresa de fins 9.000 kilowatts hora (Kwh) distribuït en dos trams, 6.000 KWh compensats al 100% i 3.000 KWh addicionals reconeguts al 50% del preu establert per a la retribució en espècie (APV), segons el laude arbitral dictat per l’exministre de Treball Manuel Pimentel, que havia estat elegit com a àrbitre per donar una solució a les negociacions sobre el conveni col·lectiu de l’energètica després de 26 mesos sense acord.

Malgrat que l’Audiència Nacional havia donat la raó a la companyia en el conflicte amb els sindicats i havia considerat que, una vegada extingit el conveni col·lectiu sense acord, els beneficis socials del personal jubilat d’Endesa (no així el personal en actiu), vinculats al conveni col·lectiu, quedaven extingits, el laude arbitral torna als extreballadors jubilats de la companyia aquest dret.

Fonts de la companyia van indicar a Europa Press que el mer fet que ja es tingui la resolució del laude arbitral "és molt positiu per a totes les parts, ja que permetrà firmar ben aviat el conveni col·lectiu." Així, van considerar que acaba "un període d’incertesa per a Endesa i ara es podran afrontar els reptes que ens planteja la Transició Energètica de manera clara i decidida".

El laude estableix, a més, en 6.000 KWh el consum bonificat al 100% per al conjunt de la plantilla d’Endesa. En ambdós casos, la potència màxima bonificada serà de 5,75 KW. A les segones residències se’ls aplicarà el preu APV.

D’aquesta manera, el laude estableix unes bonificacions basades en els principis d’eficiència energètica i de consum eficient requerits per al moment actual de transició energètica en què es troba immers el país, que ha adoptat com a propis els objectius de descarbonització plantejats en l’última cimera del clima COP 25, celebrada a Madrid al novembre.

A més, fixa que el conveni col·lectiu tindrà una durada de sis anys, des de 2018 a 2023. Durant aquest període es manté l’acord de garanties, la qual cosa significa que, en ple procés de transformació de la companyia, no es produirà cap acomiadament per motius organitzatius. Aquest últim aspecte és especialment important en un moment en què les empreses elèctriques són immerses en un procés de transició i reorganització industrial cap a una economia descarbonitzada. L’ampliació de l’acord de garanties està en total consonància amb el model de transició justa afavorit en la Cimera del Clima.

En aquest sentit, la companyia adquireix un compromís de creació d’ocupació que ascendeix a 1.000 incorporacions durant la vigència del conveni i estableix la jubilació obligatòria una vegada complerts els requisits per a l’accés a la jubilació ordinària.

PLA DE SORTIDES VOLUNTÀRIES

A més, de manera paral·lela al laude i a la pròxima firma del conveni col·lectiu, s’aprova un pla de sortides voluntàries per al personal que, havent complert, almenys, 50 anys, tingui almenys 25 anys cotitzats.

Aquest pla, que per a la seua aplicació individual requereix l’acceptació conjunta de l’empresa i del treballador, suposa el pagament d’entre el 60% i el 80% del salari en funció del temps que falti al treballador per assolir la seua edat de jubilació. En qualsevol cas, els cinc últims anys sempre seran al 80%.

MILLORA EN LES CONDICIONS DE LA PLANTILLA

En relació amb el personal en actiu, el laude reconeix un esquema d’increment salarial que suposa, a partir de l’any 2020, una millora de la retribució anual de més de 4.000 euros (en termes percentuals més d’un 9% de mitjana).

Referent a l’increment fix, serà de l’1% per cada any de vigència del conveni. A més, es recull una actualització de taules salarials per sobre de l’increment fix, amb un increment de les taules|posts salarials amb l’1,5% per cada any de vigència del conveni.

Quant a la paga variable consolidada, en funció dels resultats de l’empresa, tindrà un increment de 270 euros per cada any de vigència del conveni.

Mentrestant, la paga lineal per la implicació en els resultats de la companyia, amb efectes des d’aquest 1 de gener, serà del 1.500 euros, i hi haurà revisió salarial sempre que l’IPC subjacent estigui per sobre de l’1,5%.

Entre altres aspectes, el laude reconeix també per a tot el personal beques d’estudi per als fills d’empleats de fins 400 euros, el manteniment de les classificacions professionals existents fins el moment i l’ampliació fins 2035 del Pla de Foment Conjunt de Fons de Pensions.

tracking