SEGRE

LABORAL OCUPACIÓ

El sector de la fruita alerta de la pujada de costos per l'SMI

En plena crisi de resultats per culpa dels preus per sota de cost || El ministre Planas considera que és assumible per al camp

Imatge de temporers l’estiu passat collint fruita en una explotació de Soses.

Imatge de temporers l’estiu passat collint fruita en una explotació de Soses.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La Federació Espanyola d’Associacions de Productors Exportadors de Fruites Hortalisses, Flors i Plantes Vives (Fepex), de la qual forma part la patronal catalana de la fruita Afrucat, ha advertit que la pujada del Salari Mínim Interprofessional (SMI) impactarà “negativament” en la sostenibilitat social i econòmica de les explotacions hortofructícoles. El sector productor insta a prendre mesures de suport les Administracions després d’anys de crisi i amb preus per sota de costos de producció, tant de caràcter fiscal com amb un pla d’arrancada de 10.000 hectàrees a tot l’Estat espanyol amb finançament públic. Fepex alerta a més que competeix amb països extracomunitaris amb costos laborals per hora que són fins a deu vegades inferiors.

El sector adverteix que l’última pujada de l’SMI va suposar un augment de costos addicionals i increments salarials d’entre un 7% i un 22% a les empreses del sector hortofructícola a totes les zones de producció, per la qual cosa el nou increment aguditzaria aquesta situació. “La pujada, que tindrà caràcter retroactiu a l’1 de gener, no ha tingut en compte la realitat dels sectors més afectats, com l’hortofructícola, en què la mà d’obra suposa fins al 45 per cent dels costos de producció”, assegura.

Patronal i sindicats han pactat amb el ministeri de Treball una pujada de l’SMI a 950 euros al mes

Per la seua part, el ministre d’Agricultura, Luis Planas, considera que la pujada del salari mínim interprofessional a 950 euros aquest any és “perfectament abordable i integrable” al sector agrari. “No ho veig inassumible encara que sí que pot crear alguna dificultat en alguna explotació”, va dir en una compareixença davant la premsa.

Aquesta valoració és totalment oposada a la d’Asaja, que considera que el nou SMI resulta “inassumible” per al sector agrari, immers en una crisi de rendibilitat pels baixos preus en origen i els alts costos de producció.

tracking