SEGRE

LABORAL AGRICULTURA

Les rendes dels pagesos catalans estan 675 € per sota de l'SMI anual

Amb una mitjana de 12.625 euros enfront dels 13.300 de sou mínim fixat per aquest 2020, segons Unió d’Unions || Demanen revisar la fiscalitat i que sigui “justa”

Imatge d’arxiu de temporers treballant en la recol·lecció de fruita en una finca d’Albatàrrec.

Imatge d’arxiu de temporers treballant en la recol·lecció de fruita en una finca d’Albatàrrec.EDGAR ALDANA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Unió d’Unions va advertir ahir, arran de la pujada del salari mínim interprofessional (SMI) a 950 euros mensuals en catorze pagues pactada pel Govern central, els sindicats i les patronals, que la renda de molts agricultors se situa per sota d’aquest llindar. Així, els pagesos catalans amb rendes agràries que superen el 75% dels seus ingressos totals van declarar uns rendiments mitjans entre el 2014 i el 2017 de 12.625 euros anuals, un 5,08% per sota dels 13.300 euros que marca l’SMI.

La situació de la mitjana estatal és encara més sagnant perquè les rendes estan un 11 per cent per sota del sou mínim, en els 11.805 euros. Malgrat tot, els productors més perjudicats són els d’Astúries i Cantàbria, amb rendes situades en els 6.252 i en els 6.516 euros, respectivament. Només els pagesos murcians, riojans i andalusos van reconèixer unes rendes mitjanes per sobre dels 13.330 euros el període 2014-2017, per la qual cosa serien els únics en condicions d’afrontar aquest increment dels jornals mínims al camp.

Els rendiments mitjans dels pagesos catalans entre el 2014 i el 2017, un 5,08% per sota de l’SMI del 2020

“Resulta realment complicat pagar salaris mínims per als que tenen ingressos inferiors a aquest, com passa en aquest sector”, va manifestar aquesta organització agrària, de la qual forma part Unió de Pagesos. Va posar èmfasi en el fet que “aquests costos addicionals, en la immensa majoria dels casos, no es poden traslladar al següent esglaó de la cadena, ja que no hi ha preus mínims per als productes agraris que els garanteixin almenys els costos de producció i tampoc hi ha prou rendibilitat en determinats sectors productius per assumir-los”.

Així les coses, Unió d’Unions va instar l’Executiu de Pedro Sánchez a adoptar mesures que garanteixin uns rendiments “justos” per a tots els pagesos. En aquest sentit, el sindicat va exigir que, per materialitzar la pujada de l’SMI acordada, La Moncloa, en paral·lel, reformi la fiscalitat de la pagesia perquè aquesta sigui “justa”. D’aquesta manera, van advocar per una revisió del sistema de mòduls que inclogui la pujada del salari mínim i també els successius increments que es preveuen de cara als pròxims anys. Tot plegat amb l’objectiu que es tinguin en compte uns marges “reals” per a cada activitat agrària i ramadera i s’apliqui una fiscalitat “justa” per al sector.

Les peticions d’Unió d’Unions se sumen a les que van expresssar en el mateix sentit altres entitats agràries després de l’acord per apujar el salari mínim interprofessional.

tracking