SEGRE

RAMADERIA PERSPECTIVES

GlobaLleida avisa de la bombolla del porcí i defensa el valor afegit

Insta els productors a preparar-se per quan la Xina superi la pesta porcina africana || Subratlla que el consum de carn baixa a Europa, principal mercat

Presentació d’un estudi per reforçar la competitivitat del porcí, ahir, a la Llotja de Lleida.

Presentació d’un estudi per reforçar la competitivitat del porcí, ahir, a la Llotja de Lleida.ERIC FISCHER

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

“Si jutgem la realitat partint de la conjuntura ens estarem enganyant a nosaltres mateixos.” Amb aquestes paraules, Eduard Ribas, de la consultora Cluster Development, va advertir diverses desenes de productors porcins de Lleida i de la Franja de la necessitat d’estar preparats davant dels reptes que haurà d’afrontar el sector quan la Xina deixi la pesta porcina africana i davant de la reducció del consum de carn a Europa, que és el principal mercat exterior per a lleidatans i aragonesos. En el marc de la presentació d’un estudi de GlobaLleida per reforçar la competitivitat del sector porcí, Ribas també va insistir que aquest moment “dolç” de “bombolla” acabarà tard o d’hora, i que els productors no han de pensar que tornarà l’escenari anterior. “Més aviat al contrari, ens trobarem amb el futur”, va sentenciar.

En sintonia amb les seues paraules, el conseller delegat de GlobaLleida, Oriol Oró, va avisar dels “corrents de fons” que haurà d’afrontar el sector. I és que Adriana Cantos, consultora de la mateixa agència, va explicar que els xinesos són “compradors circumstancials”. “El nostre client tradicional és Europa”, una regió en la qual el consum de tota mena de carns, també de la de porc, anirà a la baixa en els propers deu anys. D’altra banda, el 56,7% del creixement del consum de porcí al món fins al 2028 el concentrarà Àsia, i Llatinoamèrica aglutinarà el 21,4%.

Amèrica Llatina i Àsia concentren el 78,1% de la pujada del consum de carn de porc fins al 2028

Així mateix, va avisar que el consumidor europeu cada vegada està més conscienciat en aspectes com la salut, la protecció del medi ambient i el benestar animal, elements que condicionen els canvis d’hàbits de consum de les generacions més joves.

Per aquest motiu, Cantos va apostar perquè els productors del territori incrementin el valor afegit de la venda de carn i es vinculin amb iniciatives lligades a les proteïnes vegetals i elaborades en laboratori, el consum de les quals anirà augmentant segons ho facin les seues projeccions, malgrat que aquest continua sent reduït. I és que, tal com va subratllar la consultora, “els nostres clients, que consumeixen hamburgueses de porc, ara també es mengen les hamburgueses vegetals”.

tracking