SEGRE

AGRICULTURA CRISI

L'augment de l'SMI apuja els costos de la fruita un 13% aquest any

Se suma a l’augment d’un 20% de l’any passat || Asaja xifra en 190 € el valor de la fruita recollida en un dia per un temporer, i en uns 76 € el cost salarial

Imatge dels préssecs oferts ahir a Barcelona.

Imatge dels préssecs oferts ahir a Barcelona.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La pujada del Salari Mínim Interprofessional (SMI) representa un increment de costos per als productors de fruita de Lleida d’un 13%, que se suma a l’augment d’un 20% per la mateixa raó que van haver d’afrontar l’any passat per idèntic motiu, segons els càlculs d’Asaja. D’acord amb les seues xifres, el salari d’un temporer s’haurà d’acostar aquest estiu als 57 euros diaris, mentre que els costos de Seguretat Social se situaran al votlant dels 13. Tenint en compte altres despeses socials, com la repercussió en matèria de riscos laborals o gestoria, estima que el cost per a un pagès s’atansarà als 76 euros. Estima que un temporer recull al dia una mitjana de mil quilos, un volum que varia en funció de la fruita i la varietat. Tenint en compte una liquidació de 18 a 19 cèntims d’euro per préssecs de l’estiu passat, l’organització agrària xifra que els ingressos per aquesta recol·lecció arriben als 190 euros. Recorda a més l’encariment dels fitosanitaris i el petroli, i així conclou que els ingressos nets per aquests mil quilos de fruita per temporer es limiten a entre 15 i 20 euros, tenint només en compte els costos esmentats.

En un altre ordre de coses, el president de la secció de fruita de pinyol d’Afrucat, Francesc Palau, va alertar ahir de la greu situació que travessa el sector. Va afirmar que el model productiu està canviant, amb grans explotacions que van guanyant pes, i va advocar per la unitat del sector, des d’agricultors fins a organitzacions sindicals per buscar solucions amb l’Administració. Va destacar que els preus dels productes agraris com a claus per al manteniment del món rural.

La ministra de Treball defensa l’SMI i diu que el Govern atén els problemes del camp

Al capítol de polèmiques, destaca la generada entre els pagesos per l’economista Gonzalo Bernardos, que en un programa de televisió ha arribat a dir que els fructicultors de Lleida es guanyen bé la vida.

tracking