SEGRE

LABORAL OCUPACIÓ

Govern, patronal i sindicats firmen l'SMI que mobilitza el camp

Obren ara la negociació per canviar la reforma laboral || Càrregues policials contra els oliverers a Jaén després de les registrades en una altra marxa a Badajoz

La Guàrdia Civil va carregar ahir contra els agricultors que es manifestaven a Jaén.

La Guàrdia Civil va carregar ahir contra els agricultors que es manifestaven a Jaén.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Govern, patronal i sindicats comencen avui a negociar a la taula de diàleg social del ministeri de Treball canvis urgents a la normativa laboral, relatius a la negociació col·lectiva –prevalença de convenis i ultraactivitat– i a la subcontractació. Així ho va indicar la ministra de Treball, Yolanda Díaz, a la roda de premsa posterior a la firma de l’acord de pujada del salari mínim interprofessional (SMI) a 950 euros per al 2020, subscrit a La Moncloa de forma solemne. Un SMI que indigna agricultors i ramaders, que afirmen que molts d’ells ni arriben a tenir rendes equivalents i que en molts casos registren pèrdues als seus sectors per uns preus per sota de costos de producció, com en el cas de la fruita (vegeu SEGRE d’ahir).

De fet, se succeeixen les protestes a tot l’Estat i després de la de dimarts a Saragossa amb la participació d’agricultors i alcaldes de Ponent, dimecres es van repetir a Badajoz i ahir a Jaén i diferents ciutats de Castella i Lleó. Les càrregues policials de dimecres a Don Benito van acabar amb una quinzena de ferits, i ahir es van repetir a Jaén, on els agricultors denuncien en especial l’enfonsament dels preus de l’oli d’oliva.

El Govern vol canviar de forma urgent la reforma laboral en matèria de negociació col·lectiva

Les patronals que van donar suport ahir al salari mínim per al 2020 pensen que la pujada de l’SMI hauria estat més elevada sense acord, raó per la qual veuen més productiu ser a la taula de negociació, encara que sense renunciar a exposar la seua opinió sobre el perjudici que aquest increment genera al sector agrícola o a empreses amb concessions públiques que no veuen actualitzats aquests contractes encara que pugi el salari mínim.

La mateixa estratègia seguiran a la taula per a la derogació de la reforma laboral que s’obre demà al Ministeri de Treball, en la qual el Govern vol abordar amb urgència els aspectes relatius a la negociació col·lectiva (prioritat del conveni sectorial i recuperació de la ultraactivitat) i a la subcontractació.

El president de CEOE, Antonio Garamendi, no va voler avançar la postura de la patronal en aquesta negociació, tot i que va dir que defensarà els aspectes de la reforma que va fer el Partit Popular el 2012 que han propiciat la recuperació de l’ocupació.

El líder d’UGT, Pepe Álvarez, va apuntar que a la part sindical no són ingenus i que aquesta negociació pot ser que no sigui ni tan ràpida ni tan fructífera com la del salari mínim, encara que va assegurar que “el no-acord tampoc ha de ser un desacord absolut”.

tracking