SEGRE

ECONOMIA

Boris Johnson apel·la a l'inici d'una nova era per part del Regne Unit

Londres i Brussel·les inicien el compte enrere per pactar el futur al llarg del 2020

Part dels britànics van celebrar efusivament la sortida del Regne Unit de la Unió Europea.

Part dels britànics van celebrar efusivament la sortida del Regne Unit de la Unió Europea.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Consumat l’adéu a la Unió Europea (UE), el Regne Unit ha de redefinir a partir d’ara les relacions amb la resta del món, un procés en el qual la qüestió més plantejada per la premsa britànica és: què passarà ara?

El primer ministre britànic, Boris Johnson, va anunciar, poc abans de la sortida, “l’inici d’una de nova era” per al Regne Unit després del Brexit i va defensar la intenció d’aconseguir una relació de “cooperació amistosa” amb la Unió Europea en el nou període que s’obre des d’aquest històric dissabte. “És el moment en què comencem a unir-nos”, va assegurar Johnson, que defensa la sortida del país de la UE com una oportunitat de “renovació i de canvi a nivell nacional”.

“El més important que s’ha de dir és que això no és un final, sinó un principi”, va assegurar Johnson, per al qual l’abandó de la UE és el moment en què el país comença a unir-se i a igualar-se.

“Puja el teló en un nou acte a la nostra gran obra nacional” i el Regne Unit té l’oportunitat d’“utilitzar la sobirania recuperada per aconseguir els canvis pels quals la gent ha votat”, va afirmar.

La marxa del Regne Unit de la Unió Europea marca l’inici d’un nou compte enrere per negociar en tot just onze mesos les bases de la relació futura, abans que el dia 31 de desembre expiri el període de transició i britànics i europeus s’enfrontin una altra vegada al “precipici” si aleshores no han aconseguit un acord.

Per la seua banda, el Regne Unit ha perdut veu i vot en la presa de decisions comunes perquè ja no és un estat membre, però continuarà estant sotmès als estàndards europeus i a les decisions del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TUE) almenys fins que acabi aquest any 2020.

edimburg

“Scotland still loves EU”, resava una de les pancartes de la manifestació proeuropeista celebrada ahir a Edimburg. Amb aquest lema d’amor a la UE, Escòcia vol deixar clar que no va votar Brexit i això, per a alguns, justifica un nou referèndum d’independència.

La regió britànica, on el 62 per cent va votar per mantenir-se a la UE, es va despertar ahir fora del club comunitari, la qual cosa va congregar centenars de ciutadans a Edimburg, que van clamar consignes a favor de la celebració d’un nou plebiscit, una cosa a la qual el Govern britànic s’oposa amb fermesa. Tanmateix, l’Executiu de la nacionalista Nicola Sturgeon considera que el Brexit brinda un escenari completament diferent que justifica una nova cita amb les urnes i que sigui avalat per Londres.

brussel·les

El president del Consell Europeu, Charles

Michel

, va inaugurar el primer dia sense el Regne Unit a la Unió Europea (UE) després de 47 anys de pertinença al bloc comunitari amb un missatge que fa referència a la pel·lícula La vida de Brian, del cèlebre grup d’humoristes britànics Monty Python. “Mira sempre al costat bo de la vida”, va escriure Michel al seu compte de Twitter, amb referència a la cançó que tanca aquesta pel·lícula del 1979 en una coneguda escena en la qual un grup de condemnats a mort per crucifixió canten i xiulen aquest optimista missatge. El president del Consell Europeu va acompanyar el tuit amb una fotografia dels penya-segats de Dover, al Regne Unit, i la música d’aquesta cançó, Always look on the bright side of life.

Gibraltar s’acomiada de la UE, tot i el seu europeisme al referèndum Desenes de persones es van congregar al límit de la mitjanit de divendres a dissabte a la frontera de Gibraltar per presenciar l’acte simbòlic de deposició de la bandera de la Unió Europea i la substitució per la de la Commonwealth, un acte amb el qual s’escenificava la sortida del Regne Unit d’Europa i l’inici del procés de transició per al Brexit.

Part dels britànics van celebrar efusivament la sortida del Regne Unit de la Unió Europea.

Part dels britànics van celebrar efusivament la sortida del Regne Unit de la Unió Europea.EFE

tracking