SEGRE

ECONOMIA

Mig miler de lleidatans resideixen al Regne Unit i canvia el seu estatus després del Brexit

Els que faci més de cinc anys que viuen al país poden optar a un permís de residència indefinit, i en cas contrari, serà temporal || El divorci de la Unió Europea preocupa també per al comerç exterior

Moment en què es va arriar la bandera de la UE a Gibraltar.

Moment en què es va arriar la bandera de la UE a Gibraltar.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El divorci consumat entre el Regne Unit i la Unió Europea té repercussions en múltiples fronts, els més important dels quals entre els ciutadans expatriats i en el comerç exterior. En el primer dels casos, són gairebé mig miler de lleidatans els que resideixen al ja país extracomunitari des de la mitjanit de divendres a dissabte. En concret, són 471 els lleidatans que viuen al Regne Unit, segons les últimes dades oficials, referides a 1 de gener del 2019.

Curiosament, és la mateixa xifra que la que es va registrar en el moment en què el 2016 va tenir lloc el referèndum en el qual els britànics van optar pel Brexit. Però sí que hi ha lleugeres variacions. Si el 2016 la majoria d’expatriats eren homes, amb un total de 239, ara són minoria, amb 230.

Els britànics passen a tenir fitxa d’extracomunitaris per exemple en el futbol

Les lleidatanes al Regne Unit han passat de 232 a 241 en el període analitzat. El Regne Unit ha buscat en els últims anys personal sanitari en altres països comunitaris, enfront del dèficit que pateix d’infermers i metges, sectors d’activitat amb forta presència femenina i que pot explicar almenys en part aquesta circumstància.

El gruix dels lleidatans al Regne Unit són persones en edat de treballar, amb 319 entre els 16 i els 64 anys. Només 21 són majors i 131 són nens i adolescents.

El Regne Unit és un dels països d’Europa més elegits pels espanyols com a destinació a l’hora d’emigrar, almenys fins a l’aprovació de l’acord sobre el Brexit. En concret, 139.236 espanyols residien en aquest país a data d’1 de gener del 2019, només darrere d’Alemanya (160.727) i de França (262.448). El Brexit obliga els ciutadans comunitaris a haver de tramitar ara nous permisos de l’administració que dirigeix Boris Johnson.

Hauran de sol·licitar un permís de residència anomenat EU Settlement Scheme, segons el ministeri d’Exteriors. Podran obtenir el permís de residència indefinit aquells ciutadans de la UE i familiars que faci més més de cinc anys que viuen al Regne Unit. El permís de residència temporal s’aplicarà a aquells que faci menys d’aquells cinc anys que hi resideixen.

Els esmentats estatus tenen com a requisit que el ciutadà hagi residit al Regne Unit abans del 31 de desembre i té com a termini per sol·licitar-lo fins al 30 de juny del 2021. A partir de l’1 de gener, quan acaba el període transitori del Brexit, els que vulguin traslladar-se al Regne Unit s’hauran d’adaptar al sistema migratori que encara s’ha de dissenyar.

En matèria econòmica també queda tot pràcticament pendent de decidir pel que fa a quina serà la relació entre Brussel·les i Londres. La UE defensa el manteniment de bones relacions bilaterals, però aquestes no podran ser iguals que si el Regne Unit fos un país del club comunitari. Malgrat tot, les dos parts volen limitar al mínim els possibles efectes adversos i perversos del Brexit.

Per a Lleida és molt important, i més si tenim en compte que el britànic és un dels mercats exteriors fidels per a les empreses locals per exemple de fruita o oli. Des que els britànics van decidir en un primer moment, en un referèndum el juny del 2016, sortir de la Unió Europea, les exportacions s’han vist lleugerament ressentides. Durant els onze primers mesos del 2019, les empreses lleidatanes van exportar al Regne Unit per valor de 83,5 milions d’euros, xifra que suposa un 3,3 per cent menys que el 2016.

Moment en què es va arriar la bandera de la UE a Gibraltar.

Moment en què es va arriar la bandera de la UE a Gibraltar.EFE

Moment en què es va arriar la bandera de la UE a Gibraltar.

Moment en què es va arriar la bandera de la UE a Gibraltar.EFE

tracking