SEGRE

EMPRESA AJUSTAMENTS

Indulleida anuncia pèrdues de 3,6 milions i es marca com a objectiu doblar producció

Després d’anys declarant beneficis || Les instal·lacions de la fructícola d’Alguaire funcionaran a ple rendiment tots els dies de l’any després de tancar el pacte del conveni amb la plantilla

Vista de les instal·lacions de l’empresa transformadora de fruita Indulleida a Alguaire.

Vista de les instal·lacions de l’empresa transformadora de fruita Indulleida a Alguaire.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Indulleida va tenir el 2019 un total de 3,6 milions d’euros en pèrdues després d’anys declarant beneficis, segons han explicat a SEGRE fonts solvents. Aquesta situació s’ha conegut després que el Grup Nufri es convertís, l’any passat, en el primer accionista d’aquesta companyia fructícola d’Alguaire amb l’adquisició de les participacions que tenia la cooperativa de segon grau Actel.

D’aquesta manera, Indulleida ha emprès una reestructuració del sistema de treball amb l’objectiu de doblar la producció i revertir aquest escenari en què es troba. Després de mesos de negociacions i més d’una vintena de reunions maratonianes entre els representants dels treballadors i la cúpula de l’empresa, la plantilla ha acceptat la congelació dels salaris del 2019 i condicionar els increments de sou d’aquest any, del que ve i de l’any 2022 als resultats que obtingui Indulleida en cada exercici. D’aquesta forma, per exemple, el 2020 augmentarà en funció de la pujada de la inflació a Catalunya si el resultat abans d’impostos dóna pèrdues inferiors a un milió d’euros, i partint d’aquest indicador més mig punt si la firma obté guanys.

La plantilla de la fructícola accepta congelar el salari del 2019 i vincular-lo a resultats aquest any

I és que l’alternativa era un expedient de regulació d’ocupació (ERO) que hauria suposat l’acomiadament de 250 treballadors i el tancament d’aquesta transformadora de fruita, segons fonts sindicals. “Va ser un pal trobar-nos amb aquesta realitat”, van remarcar aquestes mateixes fonts, alhora que van assegurar que l’accionariat d’Indulleida sempre ha manifestat la voluntat de continuar amb el negoci, comprometent-se amb la seua viabilitat. De fet, van indicar que s’han efectuat inversions en maquinària. “O anem tots a l’una o no es podrà arreglar aquesta situació”, van manifestar.

Així mateix, van destacar que “treballar a base de subvencions” ja no és una opció viable. “Aquest no ha de ser el model de futur per a Indulleida”, van assegurar.

D’altra banda, els canvis en el funcionament intern d’Indulleida passen també per la supressió del quart i cinquè torn de treball, que estaven remunerats pràcticament com si es tractés d’hores extra, que suposa, segons fonts properes, la demostració de la implicació de la plantilla en la recerca de solucions per poder assegurar la viabilitat futura d’Indulleida. D’aquesta manera, ara treballen tres torns. No obstant, l’empresa podria reimplantar el quart torn en període de campanya en cas que el volum de treball ho requerís.

Actel va comprar les accions de Mercolleida i les va vendre a Nufri Actel ha estat l’accionista de referència d’Indulleida durant 17 anys. El 2001 va comprar la part de Mercolleida, que llavors controlava el 23% de les participacions de la fructícola. L’operació es va tancar amb el pagament de 410 milions de pessetes, uns 2,46 milions d’euros. Així, Actel va passar a ser el primer accionista d’Indulleida amb el 45% del capital que hi havia en aquell moment a la companyia. Alguns socis crítics de la transformadora d’Alguaire van impugnar la venda i el plet va acabar als tribunals. El 2010, el Suprem va avalar l’operació de compravenda. El desembre del 2018, Actel va tancar un acord amb Nufri per a la venda de les seues participacions. La companyia establerta a Mollerussa va oficialitzar la presa de control sobre Indulleida l’abril del 2019, i ara és la principal accionista de la companyia. A l’exercici 2017-2018, Indulleida va assegurar haver facturat 68 milions i guanyat 600.000 euros.

tracking