SEGRE

LABORAL BALANÇ

Els accidents laborals mortals, en màxims de la dècada a Lleida

Amb quinze sinistres amb resultat de mort el 2019 || La demarcació va registrar 6.711 contratemps de treball l’any passat, un 2,3 per cent més que el 2018

Evacuació d’un ferit en un accident laboral a Lleida.

Evacuació d’un ferit en un accident laboral a Lleida.ÒSCAR MIRÓN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La recuperació de l’ocupació després de la crisi del 2008 ha comportat una pujada en el nombre d’accidents de treball a Lleida, segons es desprèn d’un balanç publicat recentment pel ministeri de Treball. Així, l’any passat, es van registrar en la demarcació un total de 6.711 sinistres de treball, davant dels 6.555 de l’any anterior. Són 156 més i una xifra inèdita des del 2009, quan es va arribar als 6.803 contratemps laborals.

Encara que majoritàriament van ser accidents lleus, el 2019 va destacar l’augment dels mortals. I és que els sinistres amb resultat de mort per al treballador van ser quinze, sis més que el 2018. D’aquests, nou es van produir durant la jornada laboral mentre que els sis restants van ser in itinere. Cal remuntar-se al 2008 per trobar una xifra més alta. Llavors, just a l’avantsala de la recessió, se’n van registrar disset.

Els menors de 30 van firmar 4.459 contractes al gener a Lleida, però només 467 van ser indefinits

Tanmateix, l’import total d’accidents de treball aquell any va ser de 7.853, amb la qual cosa el pes relatiu de la sinistralitat mortal a la demarcació sobre el total dels accidents laborals és ara més gran que en aquell moment. D’aquesta forma, el 2019, el 0,22% dels contratemps de treball a Ponent, Pirineu i Aran van acabar amb la mort del treballador. El 2008, aquest percentatge era una centèsima inferior, del 0,21%.

D’altra banda, si atenem únicament els accidents laborals mortals en jornada de treball, resulta que set dels treballadors morts ho eren per compte d’altri mentre que dos eren autònoms. Tot i així, la incidència dels contratemps amb resultat de mort entre els treballadors per compte propi és més gran que entre els assalariats, d’acord amb les dades del departament que lidera Yolanda Díaz.

Amb tot, els accidents laborals considerats lleus continuen copant gran part dels contratemps que es registren a Lleida. L’any passat van ascendir a 6.638, el 98,91% del total. I, malgrat que van ser 123 més que el 2018, el cert és que aquest va ser el menor increment registrat per aquesta classe de sinistres des del 2013, quan van pujar en 38 respecte al 2012.

En termes absoluts, Lleida no registrava una quantitat tan gran d’accidents de treball lleus des del 2009.

tracking