SEGRE

PAGESIA CRISI

Agricultura demanarà “complicitat” a la distribució amb els productors

Insisteix que el sector ha d’autoorganitzar-se per poder dictar normes || Jordà, “preocupada” davant la possible retallada del 14% dels fons de la PAC fins al 2027

La consellera d’Agricultura, Teresa Jordà, ahir, en la sectorial de la fruita dolça celebrada a Lleida.

La consellera d’Agricultura, Teresa Jordà, ahir, en la sectorial de la fruita dolça celebrada a Lleida.AMADO FORROLLA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La consellera d’Agricultura, Teresa Jordà, va assegurar ahir que demanarà als distribuïdors de fruita “complicitat” amb els productors. Després de participar en la reunió de la taula sectorial de fruita dolça a la seu del departament a la capital del Segrià, va avançar que la setmana que ve iniciarà els contactes amb les principals empreses del sector de la distribució i de la comercialització a Catalunya per instar-los que “ajudin” en el que puguin a millorar la situació del sector primari. Així mateix, aquest encontre, va indicar Jordà, servirà també per explicar-los les línies mestres de la nova llei d’equitat de la cadena de valor que prepara la Generalitat. “Som conscients dels límits que tindrà a l’aplicar-se només en l’àmbit català, encara que els distribuïdors ja saben que a Madrid també estan treballant en una norma similar.” Arran d’això, Jordà va dir que la distribució “hauria de ser present” en la cimera sobre la crisi de preus al sector primari que va anunciar el president de la Generalitat, Quim Torra, i per a la qual encara no hi ha data. “És que també formen part de la cadena de valor, no té cap sentit que en quedin fora”, va apuntar. Amb tot, la consellera va afirmar que aquesta trobada serà una “bona oportunitat per constituir una taula en la qual realment es trobin tots els sectors implicats en la cadena alimentària”. No obstant, va posar èmfasi que encara queden preparatius per fer perquè sigui un èxit. En aquest sentit, no es va pronunciar sobre si la cimera tindrà lloc abans que comenci la campanya de la fruita.

D’altra banda, va reiterar la necessitat que el sector s’autoorganitzi per poder dictar normes i, d’aquesta manera, accedir als ajuts comunitaris de promoció. “Tot passa per crear una circumscripció econòmica amb tota una sèrie de mesures que anirien molt bé per al sector”, va apuntar la consellera, que va concloure que “només queda que ens acabem per posar d’acord”.

Jordà es veurà la setmana que ve amb distribuïdors perquè “ajudin” en el que puguin la producció

Així mateix, Jordà va dir que “en aquest moment no toca” parlar dels 50 euros per hectàrea avalats per l’assemblea d’Afrucat i que haurien de servir per promocionar, buscar nous mercats, innovar i millorar la qualitat i la planificació de poma, pera, préssec i nectarina. “Els diners no poden ser un handicap en aquest context”, va indicar Jordà, que va explicar, encara que aprovada, aquesta decisió no s’ha implementat. Així mateix, va insistir en la “qualitat” de la fruita produïda a Catalunya.

En un altre ordre de coses, la consellera va mostrar la seua “preocupació” davant de la possible retallada del 14% en els fons de la PAC per al període 2021-2017. A més, va demanar “regionalitzar” els ajuts comunitaris, en el marc d’una visita al Fruitcentre de Lleida.

Jordà exigeix que els preus fixats per les llotges siguin “de referència” La consellera d’Agricultura, Teresa Jordà, va reclamar ahir a Bellpuig “respectar” els preus fixats per les llotges, que han de tornar a ser preus de referència i no orientatius. A més, va insistir que “no és just ni hem de permetre que els pagesos venguin els seus productes per sota del preu de cost”. Jordà va afegir que “respectar els preus és l’única manera de fixar població al territori”. La consellera va fer aquestes declaracions just abans de presidir la taula de cotització del pollastre de la Llotja de Bellpuig en el marc de la celebració del seu 50 aniversari. L’acte va comptar també amb l’alcalde, Jordi Estiarte, i la diputada al Congrés i edil de Comerç, Turisme i Agricultura de Bellpuig, Inés Granollers, que van elogiar la funció de les llotges i van dir que “els preus no haurien de ser especulatius”. Igualment, hi van assistir el conseller comarcal Anouar Boumakhtaf i el diputat Carles Gibert, informa Segre Tàrrega.

La consellera d’Agricultura, Teresa Jordà, ahir, en la sectorial de la fruita dolça celebrada a Lleida.

La consellera d’Agricultura, Teresa Jordà, ahir, en la sectorial de la fruita dolça celebrada a Lleida.AMADO FORROLLA

tracking