SEGRE

LABORAL OCUPACIÓ

L'atur de llarga durada se situa en el nivell més baix des de l'any 2011 a la província

Ha tancat el passat exercici amb 4.092 persones que fa més de dos anys que busquen una feina || A Espanya s’ha baixat del milió d’aturats per primera vegada des de finals del 2010

Imatge d'arxiu d'una manifestació de l'1 de maig a Lleida.

Imatge d'arxiu d'una manifestació de l'1 de maig a Lleida.ÒSCAR MIRÓN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La gravetat de la crisi econòmica que va començar el 2008 va disparar les xifres de l’atur. La recessió va ser tan greu que es va enquistar en molts sectors, amb especial incidència en la construcció, i es va traduir en un augment especialment acusat entre els parats de llarga durada, aquells que es mantenien a les llistes de l’atur del Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC) i el SEPE (l’antic Inem) durant més de dos anys. La millora econòmica ha permès que la reducció de l’atur també s’hagi traslladat a aquest col·lectiu.

De fet, Lleida ha tancat l’any 2019 amb la menor xifra de persones que portaven inscrites en el SOC des de feia més de 24 mesos des del 2011. En concret, tenia registrats a la província 4.090 aturats de llarga durada, mentre que cal remuntar vuit exercicis enrere per veure una xifra similar, quan se’n comptabilitzaven 3.990. Els pitjors registres van arribar a produir-se el 2014, un any en què s’acumulaven 6.275 persones que buscaven una col·locació sense aconseguir-ho almenys des del 2012.

Per tenir una idea de le voluminoses xifres, només cal remuntar-se als millors anys de l’ocupació, en plena “dècada prodigiosa” com la van anomenar alguns economistes, a causa sobretot del “boom de la construcció”. Parlem del moment àlgid de la bombolla immobiliària, l’esclat de la qual es va traduir en el fet que les conseqüències de la crisi econòmica mundial tingués característiques agreujades a l’Estat espanyol. Per exemple, el 2007 va acabar amb 10.010 parats i d’això només eren 1.182 els que portaven almenys 24 mesos a la recerca d’una feina en alguna empresa. L’any passat, les comarques lleidatanes han tancat l’exercici amb 20.416 aturats registrats en el SOC. És a dir, que es doblen els registres precrisi. En el cas dels aturats de llarga durada, el balanç de l’any passat gairebé quadruplica els del 2007.

Les últimes dades oficials de la Generalitat situen el col·lectiu d’aturats més nombrosos en aquells que porten fins a tres mesos a les llistes del SOC, amb 8.345. A partir d’allà van baixant i es passa a 3.008 amb els que estan fins a 6 mesos aturats. Entre sis i nou mesos es comptabilitzen 1.295 lleidatans i la xifra continua descendint entre els que ja compleixen un any a la recerca d’un lloc de treball, amb 1.146. Fins a quinze mesos hi ha 916 parats, uns altres 720 que tenen fins un any i mig de permanència en els registres i 456 més que continuen de 18 a 21 mesos. Fins als 24 mesos n’hi ha 438 més. En el conjunt de l’Estat espanyol, les últimes dades de l’Enquesta de Població Activa (EPA) reflecteixen que l’any passat s’ha tancat per sota del milió d’aturats de llarga durada per primera vegada des del 2010. En concret són 991.400 davant dels 787.700 de l’inici de la passada dècada.

tracking