SEGRE

AGRICULTURA ANÀLISI

La renda agrària, en el nivell més baix des de l'any 2015

Fruita, cereals i vi, els sectors amb pitjors resultats || La ramaderia, per la seua part, tanca en positiu liderada pel porcí

Imatge d’arxiu de sembra d’ordi al Pla d’Urgell.

Imatge d’arxiu de sembra d’ordi al Pla d’Urgell.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La renda agrària ha tancat el 2019 amb els seus pitjors registres des del 2015. Així es desprèn de l’última estimació que ha fet pública el ministeri d’Agricultura. En concret, la situa en els 26.234,5 milions d’euros, amb els quals retoca a l’alça la primera estimació en 54,91 milions. Malgrat tot, parlem d’una caiguda del 8,4% en termes corrents i d’un 8,6% per unitat de treball i si té en compte l’efecte de la inflació.

Per trobar una renda agrària més baixa ens hem de remuntar fins al 2015, quan es va limitar a 24.518,8 milions d’euros. De fet, el balanç del passat exercici és similar a la renda que va registrar el sector l’any 2007, quan va vorejar els 26.150 milions, i fins i tot inferior als gairebé 26.324 del 2003. Només amb aquestes dades es pot entendre les raons que han portat els agricultors de tot l’Estat espanyol, com van fer els lleidatans el passat dia 14 de febrer, a sortir al carrer i ha demanar solucions a una cadena agroalimentària que els du en moltes ocasions a veure’s obligats a vendre els seus productes per sota dels costos de producció.

La renda agrària es va situar l’any passat en 26.234,5 milions, un 8,4% menys que l’exercici anterior

A l’hora d’analitzar els resultats, queda palès que la pitjor part se l’emporta la producció vegetal.

El ministeri calcula que el valor de la producció fructícola, en la qual no només s’inclou la dolça de Lleida sinó també els cítrics, ha caigut en un 18,2%. En el cas del vi i el most, l’ensorrament és encara més gran, d’un 25%, mentre que el ministeri xifra el retrocés en el 19,3% si parlem de plantes industrials i d’un 16%, en cereals.

La producció ramadera tanca el 2019 amb una millora del seu valor d’un 3,4%, capitanejada pel porcí, que s’està beneficiant d’un increment de la demanda xinesa pels problemes que té el gegant asiàtic amb la pesta porcina africana. El valor del porcí es dispara un 11,9%, davant d’un retrocés del 3,2% en boví, per exemple.

Els increments de preus més significatius, d’acord amb el departament que dirigeix Luis Planas, s’han registrat en el cas dels fertilitzants (6,5%), pinsos (3,3%), serveis agraris (3,3%) i despeses veterinàries (1,2%). Entre els repunts de consum, destaquen els de llavors i plançons (2,6%)

Agricultors i ramaders suporten un repunt de costos L’informe del ministeri d’Agricultura apunta que els anomenats consums intermedis de les explotacions s’han incrementat en un 3,2% al llarg del 2019. D’una banda, els preus mitjans que suporten els productors han augmentat en un 2,3% i les quantitats consumides han crescut en un punt percentual.

tracking