SEGRE

RAMADERIA MERCATS EXTERIORS

Empreses congelen carn de porc per les dificultats de tramesa a la Xina

Per problemes de transport davant les restriccions contra el coronavirus || Els preus es mantenen ferms per l’oferta limitada a l’espera de compres asiàtiques

Una granja de porcí a la localitat d’Alcarràs l’estiu passat.

Una granja de porcí a la localitat d’Alcarràs l’estiu passat.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Empreses càrnies estan congelant carn de porcí davant de les dificultats de trameses a la Xina, on les mesures contra el coronavirus s’han traduït en traves per a la distribució de productes en el gegant asiàtics. Amb tot, els preus al mercat es mantenen a l’alça, i de fet en les dos últimes setmanes s’han registrant repunts en les cotitzacions a Mercolleida. L’última ha tingut lloc en la sessió de la setmana passada, que ha situat el preu del porc viu en 1,487 euros el quilo.

Fonts del sector productor van indicar que la pujada es deu a la tensió en el mercat per una oferta d’animals més curta que la demanda. De fet, fonts empresarials van explicar que es dóna per fet que la demanda xinesa i les entregues al gegant asiàtic ha de repuntar ben aviat per cobrir la demanda de la població.

A més, els problemes del sector ramader del gegant asiàtic amb la pesta porcina africana es mantenen. Amb tot, fonts del sector català apunten que s’estan donant casos en aquests moments de contenidors amb problemes als ports per arribar al mercat.

El director general de Prodeca, Ramon Sentmartí, va indicar ahir que no disposa encara de dades concretes sobre els efectes del coronavirus sobre vendes a la Xina. Però va admetre que “és previsible que algun efecte tingui. Confiem que sigui transitori i reverteixi pròximament perquè tingui un efecte baix aquest 2020, però no ho sabem”.

La Xina ha disparat les compres de carn i subproductes a Espanya al llarg del 2019, la qual cosa explica el repunt dels preus. Les últimes dades oficials de la interprofessional Interporc de l’any passat situen les exportacions espanyoles en 381.629 tones de carn, amb un increment de 162.003. S’hi sumen 143.944 tones de subproductes (+35.082).

En un altre ordre de coses, les mesures desplegades a Itàlia contra l’expansió del coronavirus també estan dificultant el treball d’empreses locals en l’exportació a aquest mercat. Diverses trameses van arribar ahir amb diverses hores de retard davant de les restriccions a les carreteres, que van obligar els transportistes a desviacions i recorreguts alternatius.

Catalunya bat el seu rècord d’exportacions agroalimentàries

Catalunya ha tancat l’exercici 2019 amb un rècord de 10.677,42 milions d’euros en exportacions agroalimentàries i 6.458.195,05 tones, xifra que suposa un repunt del 8,48% en valor i un 1,43% en volum i representa el 21,2% del conjunt d’Espanya. Així ho van explicar ahir la consellera d’Agricultura, Teresa Jordà; el director general d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries, Carmel Mòdol, i el director gerent de Prodeca, Ramon Sentmartí. Com va publicar SEGRE divendres, les comarques de Lleida van tancar l’any passat amb un rècord d’exportacions, a l’assolir els 2.211,8 milions d’euros, amb un increment de l’1,9%. Les agroalimentàries representen el 62,8 per cent de les vendes a l’exterior de les empreses locals.

Jordà va posar en valor que aquest rècord s’ha aconseguit en un context d’“incertesa”, marcat pels aranzels del president dels Estats Units, Donald Trump, així com per la sortida del Regne Unit de la UE i l’alentiment del comerç mundial.

Per sectors, el carni continua liderant amb 4.024,86 milions i un 37,7% del total, i destaca el porcí, que creix un 32,8% gràcies a les exportacions a la Xina, que es converteix en el primer mercat superant França i el Japó.

Els productes fine food –productes de fleca i pastisseria, melmelades, sucs, cacau i d’altres– ocupen la segona posició amb 3.114,97 milions i un 29,17% del total exportat en valor, mentre que la capacitat exportadora hortofructícola se situa en tercera posició, amb 862,7 milions i un 8,08% del total.

Carmel Mòdol va fer referència a la crisi de preus de la fruita de pinyol, com la nectarina. “No s’ha d’utilitzar la situació de necessitat dels productors que han de treure aquest tipus de producte en un període curt de temps per impulsar preus a la baixa”, va afirmar.

tracking