SEGRE

AGRICULTURA CRISI

La inspecció de contractes agraris estarà en mans de les autonomies

Decepció de les organitzacions agràries a la nova trobada amb el ministeri || Madrid insisteix que no hi haurà fons extres per a reconversió varietal de la fruita

El ministre va ser rebut amb pancartes i xiulets d’un grup de joves agricultors a Saragossa.

El ministre va ser rebut amb pancartes i xiulets d’un grup de joves agricultors a Saragossa.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les organitzacions agràries insisteixen a reclamar concreció al ministeri sobre com s’aplicarà la reforma de la llei de la Cadena Alimentària, en aspectes com garantir que no es cobrarà per sota de costos o tot el que fa referència a l’exigència de contractes de venda, que hauria d’acabar amb operacions “a resultes” o sense preu. Ahir, el ministre d’Agricultura, Luis Planas, va dir que proposarà a les comunitats un pla d’inspecció dels contractes agraris per fer complir les mesures urgents i que van entrar en vigor ahir.

El ministre també s’ha compromès que al llarg d’aquesta legislatura l’Executiu central mantindrà la bonificació al gasoil agrícola, el suport al regadiu eficient, el règim objectiu singular per als agricultors a l’IRPF i a augmentar en els pròxims pressupostos la dotació per a assegurances agràries. En la visita a la fira agrària FIMA de Saragossa, on va haver de sentir els xiulets en contra seu d’un grup de joves agricultors, va anunciar vuit milions d’euros per al pla de renovació de maquinària agrària.

Planas avança que el Pla Renove de maquinària agrícola d’aquest any comptarà amb vuit milions

Paral·lelament, a Madrid es van tornar a reunir amb el ministeri els representants del sector fructícola, que van posar de manifest que la reforma de la llei de la Cadena és insuficient, segons la seua opinió. El representant de JARC-COAG, David Borda, va qualificar de decebedor la reunió i va advertir de la seua ineficàcia si, per exemple, cooperatives i organitzacions de productors quedessin fora de l’exigència de contractes. Va insistir a recriminar al ministeri les dades sobre preus de la fruita que remet a Brussel·les. Va insistir, igual que Pere Roqué en nom d’Asaja, que no serveix de res parlar de preus de fruita sortida de central, que són molt lluny del que realment cobra el pagès. Amb aquestes dades, va dir, la Comissió ni es fa una idea de la crisi que passen els agricultors.

Roqué, pel seu costat, va reiterar que és clau saber qui establirà als contractes quin és el cost de producció i va alertar d’entrades de producte de països tercers que després es ven com a local. El ministeri descarta un pla d’arrancada subvencionada i considera que hipotètiques renovacions de varietats s’han de costejar amb els plans operatius.

En un altre ordre de coses, Brussel·les creu que l’esquema d’ajuts per a l’emmagatzemament privat que va posar en marxa el mes de novembre per atallar la crisi del sector ha tingut efectes positius i ha contribuït a recuperar els preus.

tracking