SEGRE

El Govern espanyol vol endurir les prejubilacions i incentivar els plans d'empresa

Les jubilacions anticipades voluntàries, que l’any passat van suposar el 16% del total, han augmentat un 66 % des de 2014

El ministre de Seguretat Social, Inclusió i Migracions, José Luis Escrivá, acompanyat de la presidenta del Pacte de Toledo, Magdalena Valerio, durant la seua compareixença en la Comissió del Pacte de Toledo per detallar les línies d'actuació del Govern en matèria de pensions aquest dijous al Congrés dels Diputats.

El ministre de Seguretat Social, Inclusió i Migracions, José Luis Escrivá, acompanyat de la presidenta del Pacte de Toledo, Magdalena Valerio, durant la seua compareixença en la Comissió del Pacte de Toledo per detallar les línies d'actuació del Govern en matèria de pensions aquest dijous al Congrés dels Diputats.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El ministre d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá, ha anunciat que es revisaran les fórmules de jubilació anticipada voluntària per "desincentivar-les" i impulsaran els plans de pensions d’empresa, amb una millora de la seua fiscalitat en detriment de la dels plans privats. Durant la seua compareixença a la Comissió de Seguiment i Avaluació dels Acords del Pacte de Toledo del Congrés, Escrivá ha assenyalat aquestes mesures, juntament amb la revisió i impuls dels incentius per als quals decideixin retardar la seua jubilació, com a "principals línies" del seu ministeri.

Sobre les jubilacions anticipades, des del ministeri expliquen que la intenció és revisar la forma i els elements sobre els quals es calculen les penalitzacions que s’apliquen en la quantia de la pensió quan algú decideix optar per jubilar-se de forma anticipada i que, encara que en la teoria és del 8%, en la realitat és inferior, sobretot en el cas de les bases de cotització més elevades. "L’incentiu és regressiu", ha apuntat Escrivá, que veu "marge de redisseny perquè resulti més desincentiu".

Les jubilacions anticipades voluntàries, que l’any passat van suposar el 16% del total, han augmentat un 66 % des de 2014.

Juntament amb això, i emmarcat en el mateix objectiu d’atansar l’edat real de jubilació a la legal, el Govern espanyol vol millorar els incentius per prorrogar l’edat de jubilació, així com donar-los més difusió.

Per cada any que l’edat de jubilació augmenta, ha xifrat Escrivá, es resol un 25 % del problema entre la despesa actual i el futur, una despesa que, segons càlculs recollits de la AIReF, rondarà el 13,5 % del PIB el 2048. "És una despesa manejable amb els instruments adequats", ha defensat el ministre, que també ha reiterat la solvència de la Seguretat Social.

Una altra línia d’actuació del Govern estatal serà fomentar els plans de pensions d’ocupació col·lectius davant els privats "desplaçant la fiscalitat favorable" des dels segons als primers.

Escrivá ha defensat el menor cost i més rendibilitat d’aquests plans d’ocupació, que s’acorden en la negociació col·lectiva amb aportacions d’empresa i treballadors, i que, per exemple, funcionen amb èxit al País Basc. Desde Seguridad Social defensen el sentit de "traslladar la fiscalitat d’un costat a un altre" així com els avantatges d’aquests plans per a les rendes més baixes.

Al costat d'aquests temes, Escrivá ha reiterat la necessitat de garantir el poder adquisitiu de les pensions i la taxa de substitució, percentatge de pensió sobre el sou, en nivells similars a l’actual tornant al marc legislatiu previ a la reforma del 2013.

Sobre com ha de ser la fórmula que garanteixi aquest poder adquisitiu, fonts del ministeri assenyalen que pot ser amb una referencial anual "o no" i que l’important, més enllà de com sigui aquesta fórmula, és el compromís. "Totes són palanques d’actuació sempre en el marc del Pacte de Toledo", ha subratllat Escrivá, que ha recordat la importància de tornar "certesa" al sistema de pensions amb un "marc estable" per revaloritzar les pensions.

Fonts del ministeri expliquen que l’objectiu és, amb el consens del Pacte de Toledo i partint de les últimes recomanacions, tenir un paquet legislatiu amb totes les mesures en la segona meitat d’aquest any per comptar amb aquest marc estable en la revisió de les pensions de l’any que ve.

tracking