SEGRE

SEGURETAT SOCIAL PENSIONS

El Govern estudia delimitar els plans de pensions i les prejubilacions

El cessament anticipat de la vida laboral ha crescut un 66% des del 2014 || El ministre Escrivá proposa restar els beneficis fiscals dels plans individuals i privats

530155_1.jpg

530155_1.jpgLAURA QUINTANA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El ministre d’Inclusió i Seguretat Social, José Luis Escrivá, va anunciar ahir que es revisarà la jubilació anticipada voluntària i impulsarà els plans de pensions col·lectius, i desplaçarà progressivament els beneficis fiscals dels individuals.

En la seua compareixença a la Comissió de Seguiment i Avaluació dels Acords del Pacte de Toledo del Congrés, Escrivá va assenyalar aquestes mesures, a més de la millora dels incentius per retardar l’edat de la jubilació, com a “palanques” a mitjà termini davant d’un increment de la despesa de les pensions.

El Govern central vol millorar els incentius per prorrogar la vida laboral i donar-los difusió

Pel que fa a les prejubilacions, des del ministeri van explicar que la revisió se cenyeix a les voluntàries –no les forçoses al marc per exemple d’un ERO– i que la intenció és analitzar com es calculen les penalitzacions a la pensió i que acaben sent inferiors al teòric 8 per cent, sobretot en el cas de les bases de cotització més elevades. “L’incentiu és regressiu”, va apuntar Escrivá, que veu “marge de redisseny perquè resulti més desincentivador”, és a dir, que la retallada a la pensió per als que optin per aquesta via sigui més gran.

Les jubilacions anticipades voluntàries, que el 2019 van suposar el 16% del total, han augmentat un 66% des del 2014. Al costat d’això, i emmarcat en l’objectiu de retardar l’edat real de jubilació –que se situa per sota de la legal de 67 anys que es van establir a la reforma del 2011 i que serà plenament vigent el 2027– el Govern vol millorar els incentius per prorrogar l’edat de retir, així com donar-los més difusió.

Així doncs, Escrivá va dir també que es fomentaran els plans de pensions d’ocupació col·lectius davant els individuals “i es desplaçarà la fiscalitat favorable” des dels segons als primers.

Des del ministeri defensen el menor cost (amb comissions més baixes) i més rendibilitat dels plans col·lectius –que s’acorden en la negociació col·lectiva amb aportacions d’empresa i treballadors– i que, va exemplificar, funcionen amb èxit a Euskadi. Els plans privats són “un producte molt car”, que utilitzen més les rendes altes, va assenyalar el ministre, que va recordar que Espanya és un dels països amb “més forats fiscals”, en al·lusió a l’import total de bonificacions existents.

Per la seua banda, el ministre també va insistir en la necessitat de separar les fonts de finançament –passant determinades partides als Pressupostos– i de continuar incorporant immigrants en el mercat laboral.

tracking