SEGRE

FEMINISME DIA INTERNACIONAL DE LA DONA

Les treballadores lleidatanes perceben de mitjana 3.270 euros menys a l'any que els homes

Les treballadores lleidatanes perceben de mitjana 3.270 euros menys a l’any que els homes || Les dones ompliran demà els carrers per reivindicar la igualtat de drets i oportunitats

Desenes de dones es van concentrar ahir a la plaça Ricard Viñes per denunciar la bretxa salarial.

Desenes de dones es van concentrar ahir a la plaça Ricard Viñes per denunciar la bretxa salarial.MAGDALENA ALTISENT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Totes les dones estan cridades a omplir demà els carrers per reclamar la igualtat efectiva de drets i oportunitats. Un any més, una de les principals reivindicacions del moviment feminista és acabar amb la bretxa salarial que, segons un informe del sindicat Comissions Obreres (CCOO), l’any passat era del 16,3% a les comarques lleidatanes. L’estudi situa el salari mitjà entre les treballadores de la província en els 16.791 euros a l’any, la qual cosa es tradueix en 3.270 euros menys que el sou mitjà anual masculí. Això significa que el 2018 les dones haurien treballat de forma gratuïta des de l’1 de novembre. La bretxa s’incrementa amb l’edat, especialment a partir dels 26 anys, quan solen començar les etapes reproductives i la maternitat. En comparació amb el conjunt de Catalunya, el sou anual de les lleidatanes també representa 2.566 euros menys que la mitjana de les dones catalanes, amb una diferència del 13,2%.

L’informe assenyala que la taxa d’atur és de l’11,5% entre les lleidatanes, que representen la meitat del total de parats a la província. Quant als sectors d’ocupació, les dones suposen un 55% dels empleats al sector de serveis. El segueixen la indústria, amb un 27,7%, l’agricultura (19%) i la construcció (15,5%). Així mateix, gairebé la meitat dels contractes temporals són de dones i un 46,4% en els fixos. Les diferències de gènere també es reflecteixen en la prestació anual d’atur, que a Lleida se situen al 6% de mitjana. “La realitat és que el sistema laboral discrimina les dones als sectors productius”, destaca l’anàlisi del sindicat, mentre que assegura que “la bretxa salarial més elevada es troba en les ocupacions altament feminitzades”. Encara que l’acte central del 8-M serà la manifestació demà que començarà les sis de la tarda a la plaça Ricard Viñes, Marea Lila ha organitzat multitud d’activitats i tallers per a totes les edats que començaran a les 11.00 hores a la plaça Sant Joan. Per la seua part, la Coordinadora del 8-M ha convocat una altra manifestació simultània que s’iniciarà a les 18.30 hores a la plaça 8 de Març de Lleida.

Durany ha dedicat tota la vida a les tasques del camp i a cuidar la família, “fet que mai és valorat, encara que es tracta d’una feina”, es lamenta, alhora que revela que “és difícil subsistir amb una pensió de 683,5 euros perquè les despeses fixes mensuals són elevades i s’emporten bona part dels ingressos”.

Durany afegeix que “de moment puc aconseguir-ho gràcies a l’ajuda del meu fill, però què passarà si em poso malalta i he d’ingressar en una residència?, com podrem afrontar-ho si tenim en compte que cada mes ens costarà uns 1.300 més del que percebo actualment, ja que les tarifes ronden els 2.000 euros?”.

Indemnitzen deu de 20.000 víctimes de masclisme El Govern català modificarà dimarts el decret que regula les indemnitzacions a dones que han patit violència masclista i als seus fills menors de 26 anys, facilitant els tràmits per obtenir-les. Aquesta decisió és a causa que el decret vigent no ha respost als objectius esperats pel Govern, ja que malgrat les més de 20.000 denúncies registrades l’any passat només deu dones van rebre aquesta compensació. Amb aquesta modificació, hauran d’entregar menys documents i es facilitaran els requisits exigits a les víctimes.

Desenes de dones es van concentrar ahir a la plaça Ricard Viñes per denunciar la bretxa salarial.

Desenes de dones es van concentrar ahir a la plaça Ricard Viñes per denunciar la bretxa salarial.MAGDALENA ALTISENT

tracking