SEGRE

L'estat agilitzarà ERTOs, donarà l'atur sense cotització mínima i permetrà reduccions de jornada

El Real-Decret llei de mesures extraordinàries serà aprovat aquest divendres pel Consell de Ministres

La reunió del comitè tècnic de gestió del coronavirus aquest dimarts.

La reunió del comitè tècnic de gestió del coronavirus aquest dimarts.Moncloa

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Real-Decret llei de mesures extraordinàries en l’àmbit laboral per la crisi del coronavirus que aprovarà aquest divendres el Consell de Ministres flexibilitzarà els expedients de regulació d’ocupació temporals (ERTOs), permetrà el cobrament de la prestació d’atur sense complir el requisit de carència als afectats pels mateixos, i configura el dret dels treballadors a l’adaptació de la seua jornada laboral i/o a una reducció de jornada especial, que podrà fins i tot assolir el 100%, quan la seua presència sigui necessària per atendre altra que, per raons d’edat, malaltia o discapacitat, requereixi una cura personal i directa.

Segons l’esborrany del Reial Decret-llei que està discutint el Consell de Ministres i al qual ha tingut accés Europa Press, també es permetrà als treballadors que puguin adaptar la seua jornada i/o reduir la mateixa si s’han vist afectats pel tancament de centres educatius o d’altres que dispensessin cuidats a la persona necessitada dels mateixos (centres de dia, per exemple).

Així mateix, el treballador es podrà acollir a aquest dret d’adaptar la jornada o reduir-la davant de l’absència del cuidador habitual de la persona al seu càrrec per causes relacionades amb el coronavirus, amb la seua prevenció o amb evitar el contagi. Aquest dret serà individual de cadascun dels progenitors. L’objectiu d’aquestes dos mesures, segons explica el Govern espanyol, és configurar un conjunt de garanties per evitar l’aplicació de sancions per faltes d’assistència dels treballadors davant de la necessitat d’atendre a cura de persones el seu càrrec.

D’altra banda, a l’esborrany s’estableixen algunes de les mesures que havien demandat sindicats i empresaris, com flexibilitzar els ERTEs de suspensió o reducció de jornada i reconèixer la prestació d’atur contributiva a aquells treballadors que, afectats pels mateixos, no compleixin amb el requisit mínim de cotització. Així mateix, no es computarà el temps en què el treballador cobri la prestació a efectes de consumir el període màxim de percepció, la qual cosa es coneix com a "comptador a zero".

En relació amb els ERTEs, a l’esborrany d’aquest Real-Decret es defineix concretament el que s’entendrà per força major en les actuals circumstàncies d’emergència i se simplifiquen els requisits per a la seua presentació.

El Govern estatal assegura en el preàmbul de la norma que per complir el conjunt de mesures previstes en el text "s’habilitaran tots els crèdits necessaris".

tracking