SEGRE

Sánchez anuncia la mobilització de 200.000 milions d'euros per combatre el coronavirus

El Govern espanyol eximirà del pagament de cotitzacions les empreses que facin ERTOs i no acomiadin i estableix una una moratòria en el pagament de les quotes de les hipoteques per a aturats

El president del Govern espanyol, Pedro Sánchez-

Sánchez anuncia la mobilització de 200.000 milions d'euros per combatre el coronavirusACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, ha anunciat aquest dimarts la mobilització de 200.000 milions d’euros, gairebé un 20% del PIB, per combatre els efectes econòmics de l’epidèmia de coronavirus. Durant la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, Sánchez ha avançat que d’aquesta quantitat, "la mobilització de recursos econòmics més gran de la història recent d’Espanya", 117.000 milions seran "íntegrament públics" i la resta, privada.

El Govern espanyol eximirà del pagament de cotitzacions les empreses que facin ERTOs i no acomiadin

Entre les mesures aprovades pel Consell de Ministres s'inclou l'exoneració del pagament de cotitzacions a aquelles empreses que, en lloc d'acomiadar treballadors, s'acullin a expedients de regulació d'ocupació temporals (ERTO). D'aquesta manera, el Govern estatal opta ara per ara per eximir del pagament de cotitzacions les empreses que facin ERTOs, en lloc de posar en marxa ajornaments en el pagament de cotitzacions de manera generalitzada.

Sánchez ha explicat que tots els ERTOs es consideraran realitzats per força major i tots els treballadors afectats tindran de dret a cobrar l'atur encara que no compleixin amb el període de cotització mínim exigit per a això. A més, no es considerarà consumit el temps que duri la percepció d'aquesta prestació (comptador a zero).

"Es prioritza així la suspensió de contractes i reducció de la jornada davant els acomiadaments", ha subratllat Sánchez, que ha fet una crida als empresaris perquè s'acullin a aquestes mesures en lloc de retallar plantilles.

El decret aprovat avui impulsa el teletreball i permetrà als treballadors adaptar o reduir la seva jornada laboral per a la cura de persones al seu càrrec, sent possible una reducció del 100% de la jornada.

El president ha avançat a més que es flexibilitzarà l'accés a la prestació per cessament d'activitat dels autònoms i s'eximirà del pagament de cotitzacions als autònoms que vagin a l'atur.

30 milions d'euros per investigar la vacuna del Covid-19

Pedro Sánchez també ha anunciat aquest dimarts una partida de 30 milions d'euros que anirà destinada a laboratoris espanyols que investiguen la vacuna contra el coronavirus Covid-19. La partida dels 30 milions anirà destinada a dotar al Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) i a l'Institut de Salut Carles III de Madrid (ISCIII) dels recursos precisos per fer front a aquesta emergència sanitària, ha dit.

L'Estat permetrà als ajuntaments gastar fins a 300 milions del seu superàvit en atenció social

El Govern central ha aprovat aquest dimarts la flexibilització de la regla de despesa perquè els ajuntaments puguin invertir fins a 300 milions d'euros del seu superàvit en partides d'atenció social de col·lectius afectats per l'expansió del Covid-19. És una de les mesures que contempla|preveu el pla de xoc social inclòs al reial decret aprovat aquest dimarts pel Consell de Ministres, amb mesures per fer front a l'impacte social i econòmic de la pandèmia en els ciutadans i l'economia espanyola.

Aquest pla, l'impuls del qual reivindica Unidas Podemos i els Ministeris que controla el vicepresident segon de Drets Socials, Pablo Iglesias, comptarà amb una inversió de 600 milions d'euros, tal com ha informat el president de l'Executiu, Pedro Sánchez, en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres.

MORATÒRIA en el pagament de les HIPOTEQUES

En aquest pla, el Govern espanyol també contempla garantir el dret a l'habitatge de les persones amb més dificultats i, per això, ha establert una moratòria en el pagament de les quotes de les hipoteques per als deutors hipotecaris en situació d'especial vulnerabilitat que vegin reduir els seus ingressos. "Cap persona en una situació econòmica difícil no perdrà el seu habitatge. En aquesta crisi ningú no serà desnonat de casa seva per travessar una situació econòmica difícil", ha subratllat.

El Govern també garantirà el subministrament energètic i d'aigua i els serveis de telecomunicacions a les famílies més vulnerables com a conseqüència d'aquesta crisi.

tracking