SEGRE

ESNOTICIA

Taurus, la primera gran empresa a pactar un ERTO, amb 200 empleats

Un centenar de treballadors veuen suspès el seu contracte i altres, reduïda la jornada laboral || Treball té comptabilitzats divuit expedients a la província

alt
detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Taurus es va convertir ahir en la primera gran empresa de les comarques de Lleida a pactar un Expedient de Regulació d’Ocupació Temporal (ERTO) a la província de Lleida. Mentre comitè d’empresa i la companyia amb seu a l’Alt Urgell mantenien una reunió maratoniana, la conselleria de Treball feia públiques les primeres dades d’ERTO que ja s’havien registrat, amb 18 expedients que afecten un total de 160 treballadors a les comarques de Ponent.

El primer plantejament de Taurus passava per la suspensió del contracte al 70 per cent de la plantilla. Després de la negociació, l’acord passa per apostar pel teletreball per a tots els empleats que puguin realitzar des de casa la seua activitat. Es tracta del personal d’oficines, administració o màrqueting, per exemple. Suposen un grup proper al centenar de treballadors i veuran reduïda la jornada laboral en un 50 per cent, segons fonts dels treballadors.

Carles Giribet destaca com a punt a favor seu el pes del sector de l’agroalimentació

La resta dels afectats per l’ERTO són personal de la producció de petits electrodomèstics a l’Alt Urgell. Representen d’aquesta manera al voltant d’un centenar d’operaris que, en el seu cas, veuran suspesos els seus contractes de forma total.

La companyia va anunciar als representants dels treballadors que confia que aquestes mesures excepcionals s’apliquin durant un període màxim de quatre mesos. A més a més, es compromet a reincorporar als seus llocs de treball els empleats gradualment quan sigui possible.

Això sí, l’empresa va descartar complementar les prestacions que cobraran els treballadors del servei d’ocupació. Va adduir que Taurus no es pot descapitalitzar. Com a norma general, durant un ERTO es cobra la prestació d’atur que correspon, igual que si hagués estat acomiadat definitivament, és a dir, es percep el 70 per cent de la base reguladora (un indicador utilitzat per poder calcular prestacions que és lleugerament inferior al salari).

Aquesta és la quantitat que es percep durant els primers sis mesos a l’atur, a partir del setè s’ingressa el 50 per cent. Així mateix, Taurus i el comitè d’empresa van pactar el cobrament d’un plus de perillositat per a determinats treballadors amb atenció al públic, pel risc que suposa poder contreure el coronavirus.

Els treballadors afectats per ERTO han pujat fins als 24.337 a Catalunya, amb 206 expedients presentats per la crisi del coronavirus.

“Lleida resultarà menys afectada a nivell econòmic”

El president de la Cambra de Comerç de Tàrrega, Carles Giribet, considera que l’afecció a nivell econòmic per a Lleida per la crisi sanitària serà inferior a altres demarcacions pel pes important de la indústria agroalimentària en el Producte Interior Brut (PIB). És una indústria, explica, “que no quedarà paralitzada perquè és una font d’alimentació primària”. Una situació diferent i amb més problemàtiques revesteix aquesta crisi sanitària i econòmica per als autònoms, els petits comerços i negocis, el sector turístic i la resta d’empreses que no s’emmarquen dins del sector primari.

Per a Carles Giribet, bona part de les solucions dependran de les polítiques de suport que adoptin les diferents Administracions i els efectes reals que puguin tenir sobre autònoms i les empreses. Per al president de la Cambra de Tàrrega, a diferència de la crisi de l’any 2008 “que des del seu inici tenia solucions previsibles, avui hi ha la incertesa i el desconeixement de com pot afectar i no es poden fer càlculs. Estem pendents d’una pel·lícula no escrita”.

Per un altre costat, Pimec Lleida, en coordinació amb la patronal en general, ha decidit, d’una banda, aplicar mesures en la seua operativa i la seua activitat amb l’objectiu de protegir la salut dels seus treballadors i, de l’altra, reforçar els seus serveis per poder atendre i donar suport a totes les pimes i autònoms. Ha habilitat un telèfon de servei i atenció que està operatiu de de les 8 fins a les 20 h els set dies de la setmana per respondre als dubtes dels empresaris 936.061 500.

La producció de petits electrodomèstics a Taurus d’Oliana s’ha vist afectada per la crisi generada per la pandèmia.

La producció de petits electrodomèstics a Taurus d’Oliana s’ha vist afectada per la crisi generada per la pandèmia.SEGRE

tracking