SEGRE

ESNOTICIA

El galimaties per als autònoms

Les mesures de suport aprovades fins al moment queden lluny de les necessitats del sector || Confusió a l’hora de tramitar l’‘atur’ o problemes amb el cobrament de cotitzacions

El galimaties per als autònoms

El galimaties per als autònomsJORDI_MARTINFITO

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

“Les mesures de suport als autònoms semblen clares, però a l’aprofundir i intentar tramitar-les no ho són tant.” Amb aquesta frase resumeix la presidenta de la Confederació de Treballadors Autònoms de Catalunya (CTAC), Sandra Zapatero, la situació. D’una banda, el Reial Decret del Govern central del 14 de març assimila el cessament d’activitat en cas que un autònom s’hagi encomanat del coronavirus amb una malaltia professional. Però quan hi ha activitats que s’han vist obligades a tancar per ordre del Govern espanyol, no es té en compte el càstig que representa l’aturada per a proveïdors o clients. Habitualment un autònom ha de cotitzar més de dotze mesos per tenir dret a cobrar la prestació durant quatre mesos. Com que vuit de cada deu emprenedors cotitzen per la base mínima, a la pràctica aquesta ajuda es limita a 660,8 euros. De forma extraordinària, ara no es reclama una cotització mínima i, de moment, es garanteix almenys poder cobrar un mes, que seria prorrogable.

Zapatero recorda dos claus per poder cobrar: haver estat obligat a abaixar la persiana en la lluita contra el coronavirus i acreditar que s’ha perdut almenys el 75% de la facturació respecte al mes anterior i a la mitjana semestral. Tot això, estant al corrent de pagament amb el fisc i les cotitzacions.

Un dels problemes és que la Seguretat Social acostuma a girar amb temps els rebuts als autònoms, amb la qual cosa hauran de pagar el dia 31 de març unes cotitzacions que no haurien d’abonar si estan cobrant el seu particular atur.

Una altra dificultat per al sector és de quina forma acreditar una caiguda del setanta-cinc per cent del negoci, tenint en compte que fins a les mesures de confinament, el dia 14, havien treballat.

Quant a la moratòria en el pagament de la hipoteca de l’habitatge habitual, Sandra Zapatero recorda que s’aplica en casos de vulnerabilitat i que per als autònoms la unitat familiar no pot superar els 1.645,80 euros d’ingressos. A més, per accedir a l’ajornament, cal acreditar una pèrdua d’almenys un quaranta per cent d’aquests ingressos.

CTAC també és especialment crític amb els ajuts anunciats pel departament de Treball, ja que dels 7,5 milions d’euros previstos, amb fins a 2.000 euros per beneficiari persona física, tot just representa suport per a 4.500 a Catalunya. Només a les comarques de Lleida aquest tipus d’autònoms supera els 22.000.

Pimec va reclamar ahir “mesures immediates de liquiditat” per als autònoms, com una rebaixa del 25 per cent en la quota tributària del primer trimestre en els mòduls i que l’Agència Estatal d’Administració Tributària (AEAT) prorrogui el termini d’autoliquidació des del 20 d’abril fins al 30 de juny.

El galimaties per als autònoms

El galimaties per als autònomsJORDI_MARTINFITO

tracking