SEGRE

SERVEIS FINANCERS

Lleida sols té 290 sucursals de bancs i el degoteig de tancaments segueix

Les comarques lleidatanes han perdut un total de 31 oficines al llarg de l’últim any || La xarxa estatal se situa en aquests moments en els nivells de fa quatre dècades

Seu central del Banc d’Espanya, que registra el nombre de sucursals obertes al públic.

Seu central del Banc d’Espanya, que registra el nombre de sucursals obertes al públic.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La transformació del mapa bancari es manté imparable, amb un degoteig de tancaments de sucursals que ha situat avui la xarxa d’oficines a Espanya a nivells de fa 40 anys. Lleida no és aliena a aquesta situació, com revelen les últimes dades fetes públiques pel Banc d’Espanya. La província va acabar l’any passat amb una xarxa de tot just 290 oficines d’entitats financeres. És a dir, que al llarg de l’exercici havien tancat les portes, la qual cosa representa un ritme de cinc baixes cada dos mesos. En els últims anys, amb una utilització creixent de les noves tecnologies per comunicar-se i treballar amb el banc, les entitats han apostat pel tancament d’oficines, en especial les de menor mida, i potenciar nous models, deixant que els serveis de caixa en general es facin a través dels caixers automàtics. Aquest tancament també ha propiciat que cada vegada sigui més gran el nombre de poblacions, en especial petites del món rural, que es queden sense oficina pròpia. Les últimes dades situen en 132 poblacions lleidatanes sense presència estable de bancs, una situació que afecta més de 40.000 veïns.

En el conjunt de l’Estat, les entitats de dipòsit van tancar 2.160 oficines el 2019, la qual cosa suposa una disminució del 8,3% de la xarxa, la més gran en termes percentuals des que el 2013 es va efectuar una retallada de l’11,5%, amb el tancament de 4.376 sucursals. El ritme de tancaments va ser de sis oficines per dia el 2019, fins a finalitzar l’any en 23.851 sucursals. Les xifres es van veure intensificades per la reestructuració d’oficines de Santander a l’integrar Banc Popular, que va suposar tancar més de 1.100 sucursals, i el pla estratègic de CaixaBank, que contempla el tancament de 850 abans del proper mes de juny. Així, va ser especialment intens el quart trimestre de l’any, amb una reducció de la xarxa a 1.004 oficines, cosa que equival a clausurar onze sucursals per dia. En l’última dècada, el total de sucursals bancàries a Espanya s’ha retallat en un 45,9% o, el que és el mateix, 20.234 oficines, situant-se el total en mínims del 1979. La xarxa va assolir el pic més alt el 2008, amb 45.662 oficines, un 47,7% més que ara. Catalunya, amb 360 oficines menys el 2019, va liderar els tancaments en números absoluts.

tracking