SEGRE

ESNOTICIA

Prohibit acomiadar durant la pandèmia

El Govern central obliga a més a mantenir els contractes temporals vigents fins que s’acabi la crisi || L’Executiu simplificarà la presentació dels ERTO i revisarà els ja sol·licitats

El sector de l’hostaleria, obligat a tancar, és un dels que han paralitzat l’activitat.

El sector de l’hostaleria, obligat a tancar, és un dels que han paralitzat l’activitat.EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Consell de Ministres va aprovar ahir prohibir per llei l’acomiadament per força major i per causes econòmiques, organitzatives, tècniques i de producció derivats de la crisi sanitària, segons va anunciar la ministra de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz, que va precisar que aquesta mesura, de caràcter temporal, s’articularà a través d’una clàusula que impedirà acomiadar en un “elenc molt important de supòsits”.

Treball va explicar que es comptabilitzarà en la durada del contracte temporal el temps en què l’activitat de l’empresa s’interrompi a causa del Covid-19. D’aquesta manera es pretén que els contractes temporals, com els de relleu, formatius o d’interinitat, puguin assolir la durada màxima efectiva.

La CEOE veu “complicat” que les empreses puguin mantenir l’ocupació sis mesos després dels ERTO

La ministra va dir que la prohibició dels acomiadaments, que tindrà vigència des d’ahir divendres i no tindrà efectes retroactius, s’implanta perquè ja s’ha donat a les empreses un mecanisme excepcional com són els expedients de regulació d’ocupació temporal (ERTO) per realitzar els ajustaments temporals pertinents sense destruir llocs de treball.

El Govern central també va aprovar “revisar d’ofici” tots els ERTO que, si a posteriori s’observa algun tipus de frau, s’obligarà les empreses a tornar “fins a l’últim cèntim d’euro” del que s’hagin beneficiat. També va aprovar simplificar els ERTO a través d’un formulari “molt senzill” en el qual les empreses només hauran de consignar unes quantes dades (nom dels treballadors afectats, DNI, base reguladora de cotització i número de compte bancari) que permetrà el reconeixement de les prestacions públiques per atur de manera immediata.

Més de 18.800 lleidatans s’afegeixen a la llista de l’atur Els expedients de regulació temporal d’ocupació (ERTO) ja afecten 18.839 lleidatans que passaran a engrossir les llistes de l’atur com a conseqüència de la crisi del coronavirus. La conselleria de Treball ha rebut fins ahir un total de 3.388 expedients. En les últimes 24 hores, el nombre d’expedients havia crescut en 466, mentre que el de treballadors afectats s’havia disparat fins als 2.474. En el conjunt de Catalunya sumen ja 58.843 casos amb plantilles de 459.182 persones.

tracking