SEGRE

ESNOTICIA

Les xifres de lleidatans immersos en un ERTO ja superen el nombre d'aturats registrats

Treball ha rebut des que va esclatar la crisi del coronavirus 3.792 expedients que afecten 21.651 parats || Les regulacions temporals d’ocupació acabaran amb el final de l’estat d’alarma

Funcionaris voluntaris van acudir ahir als seus llocs a Lleida per avançar tràmits dels ERTO.

Funcionaris voluntaris van acudir ahir als seus llocs a Lleida per avançar tràmits dels ERTO.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Lleida ha registrat ja un total de 3.792 expedients de regulació temporal d’ocupació (ERTO) des que va esclatar la crisi del coronavirus i afecta un total de 21.651 lleidatans que passaran a engrossir les llistes de l’atur mentre duri l’estat d’alarma. És a dir, que aquesta crisi duplicarà el nombre d’aturats, tenint en compte que Lleida havia acabat el febrer amb 21.015 persones inscrites a les oficines del Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC) com a parades.

El nombre d’ERTO no ha deixat de créixer de forma exponencial en els últims dies, com a reflex a les conseqüències econòmiques de la pandèmia i les restriccions imposades per lluitar contra el coronavirus. En només 24 hores, Lleida ha registrat 404 expedients amb un total de 2.812 empleats afectats.

Obliga alliberats sindicals del sector serveis i dependència a tornar a la feina

Tot indica, a més a més, que aquestes xifres continuaran creixent al llarg dels propers dies, perquè encara hi ha companyies que negocien o analitzen la presentació d’un d’aquests expedients.

La situació a Catalunya és similar. Manté la tendència a l’alça i ja té prop de 509.000 treballadors afectats per un expedient de regulació temporal d’ocupació, 50.000 més que divendres, una xifra que s’ha més que duplicat en una setmana. En concret, hi ha 7.042 empreses més que s’han acollit a la mesura en un dia, quan eren 58.843, i se situen ja en les 65.885.

El Govern central ha decretat que els expedients de regulació temporal d’ocupació que tinguin com a causa la crisi del coronavirus i la modalitat de força major no podran estendre’s més enllà del que duri l’estat d’alarma, que de moment està prorrogat fins al 12 d’abril. Segons el reial decret de mesures econòmiques aprovades divendres pel Consell de Ministres i publicat ahir en el BOE, la limitació s’aplicarà tant en aquells expedients que tinguin resolució expressa com en els que siguin resolts per silenci administratiu.

A més, el ministeri de Sanitat ha decidit obligar a reincorporar-se al treball els alliberats sindicals del sector dels serveis socials i del sistema per a l’autonomia i atenció a la dependència, a banda de permetre la contractació temporal d’estudiants de l’últim any dels estudis requerits per exercir aquesta activitat.

Les patronals rebutgen de ple el veto a poder acomiadar La decisió del Govern central de vetar de forma general els acomiadaments mentre duri l’estat d’alarma i la lluita contra el coronavirus ha provocat el rebuig frontal de les patronals. Per exemple, Foment del Treball qüestiona la constitucionalitat d’aquesta mesura, que qualifica de “gravíssima”, “injustificada” i que acostarà moltes empreses al tancament. El president de l’Associació de Treballadors Autònoms, Lorenzo Amor, ironitza sobre la prohibició per llei del Govern central als acomiadaments per força major i altres causes per la crisi del coronavirus i considera que llavors també “ha d’habilitar una bústia per enviar les claus dels nostres negocis”.

tracking