SEGRE

ESNOTICIA

Més de 34.000 lleidatans estan ocupats en sectors essencials que continuaran treballant

Producció i venda d’aliments, sanitat, premsa, transport o serveis financers, entre d’altres || Les patronals adverteixen del perjudici econòmic per l’obligació de parar fins al dia 9 d’abril

Les obres, com aquesta en una imatge captada a Lleida la setmana passada, han de parar des d’avui.

Les obres, com aquesta en una imatge captada a Lleida la setmana passada, han de parar des d’avui.ÍTMAR FABREGAT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Més de 34.000 lleidatans treballen en sectors considerats essencials i tota o almenys part de la plantilla s’hauran de mantenir en actiu. El Consell de Ministres va aprovar ahir la paralització de totes les activitats des d’avui i fins almenys dijous de la setmana que ve, 9 d’abril, tots dos inclusivament, per frenar la propagació del Covid-19, amb un permís retribuït recuperable per a les plantilles obligades a quedar-se a casa. No perdran el seu salari i les hores no treballades les hauran de recuperar al llarg d’aquest any. Aquesta mesura no afectarà persones que teletreballen, els que estiguin de baixa per incapacitat temporal, amb permisos de paternitat o maternitat, o els afectats per expedients de regulació temporal d’ocupació, tret que aquests ERTO siguin de jornada reduïda.

Entre els serveis essencials es troben l’alimentació tant de les persones com dels animals, la sanitat, les forces i cossos de seguretat de l’Estat, els mitjans de comunicació i els transports públics. També els treballs relacionats amb la producció i proveïment de productes de primera necessitat, els treballadors de seguretat privada, els treballs en institucions penitenciàries, extinció d’incendis o trànsit i seguretat viària, personal de serveis financers i assegurances, persones que treballin en la producció i subministrament de serveis de calefacció o aire condicionat. També estarà garantit el subministrament d’energia elèctrica i de productes derivats del petroli, així com de gas natural.

Segons el Govern estatal, quedaran oberts els establiments d’alimentació, begudes, productes i béns de primera necessitat, de productes higiènics, farmàcies, òptiques i ortopèdies, quioscos de premsa i papereria, gasolineres, estancs, botigues d’equips tecnològics i de telecomunicacions, aliments per a animals de companyia, comerç per internet, telefònic o correspondència, tintoreries i bugaderies. El transport públic oferirà un servei reduït i el Govern central confia que el trànsit caigui almenys el 85%.

Aquestes mesures van ser comunicades pel president el Govern central, Pedro Sánchez, als presidents autonòmics en videoconferència i van provocar reaccions contrariades, des del lehendakari, Iñigo Urkullu, que va reclamar que cada territori decideixi què és essencial i què no, fins a l’andalús, Juanma Moreno, que considera raonable la proposta del dirigent basc i veu precipitació en Sánchez. La presidenta balear, Francina Armengol, demana que les empreses que ara han de tancar i no poden pagar puguin acollir-se als ERTO.

D’altra banda, el president de la Generalitat, Quim Torra, va reclamar al president espanyol una vegada més mesures socioeconòmiques i un pla de recuperació.

A més, les patronals van advertir de les greus conseqüències que tindrà per a l’economia l’enduriment de les mesures per frenar l’expansió del coronavirus. En aquesta línia, la CEOE apressa a mesures de suport per evitar la destrucció massiva de teixit empresarial i de llocs de treball de forma definitiva. Des de la Federació Nacional d’Associacions de Treballadors Autònoms van mostrar el seu desacord amb les mesures econòmiques i laborals de Sánchez. Denuncia que no tenen en compte els autònoms, que limiten definitivament la seua mobilitat a molts sectors i que no aporten compensacions a les pèrdues.

tracking