SEGRE

Moratòria de préstecs al consum i també hipotecària de locals i oficines

Una construcció de pisos en una imatge d'arxiu.

Una construcció de pisos en una imatge d'arxiu.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern de l'Estat ha aprovat aquest dimarts una moratòria del pagament de crèdits al consum per a les persones en situació de vulnerabilitat econòmica per l’impacte de la crisi del coronavirus durant un termini de tres mesos ampliables, mitjançant acord del Consell de Ministres.

El vicepresident de Drets Socials, Pablo Iglesias, així ho ha explicat en conferència de premsa en acabar aquest Consell, en el qual també s’ha donat llum verda a l’ampliació de la moratòria hipotecària, inicialment per a habitatge habitual, que ara s’estén a locals i oficines d’autònoms colpejats per la pandèmia.

Podran sol·licitar-la els autònoms l’activitat dels quals hagi estat suspesa per l’estat d’alarma o bé hagin registrat una reducció significativa del seu nivell d’ingressos.

Les entitats, ha detallat Iglesias, no podran requerir a aquest col·lectiu el pagament de la quota hipotecària ni de cap dels conceptes integrats al contracte, inclosos interessos, "fins l’últim dia del mes en què finalitzi l’estat d’alarma". "Hem adoptat una pròrroga de la moratòria hipotecària i a més hem inclòs entre els principals beneficiaris els autònoms i els propietaris, persones físiques que pateixen impagaments del lloguer", ha destacat la vicepresidenta econòmica, Nadia Calviño.

L’Executiu ha aprovat, a més, que en el cas de viatges combinats cancel·lats, els clients podran disposar d’un bo a utilitzar en un any; en cas de no fer-se servir, es procedirà a la devolució dels diners abonats.

Tant la moratòria al pagament de préstecs al consum com la de la quota hipotecària han estat, en els últims dies, dos de les principals peticions de les organitzacions socials i associacions de consumidors, com ha reconegut Iglesias, que ha qualificat de "molt important" a aquest nou paquet de 50 mesures que "posa al país en la senda d’una sortida social a aquesta crisi".

Fins ara, només podien accedir a la moratòria hipotecària els deutors en situació de "vulnerabilitat econòmica" per l’emergència sanitària del coronavirus, i els fiadors o avaladors que es trobessin en la mateixa situació, sempre amb referència al seu habitatge habitual.

El decret incloïa dins d’aquest supòsit els deutors que o bé haurien perdut els seus llocs de feina arran de la crisi o, de ser empresaris o professionals, haurien patit una pèrdua substancial dels seus ingressos o una caiguda de les seues vendes, d’almenys, el 40 %.

No és la primera vegada que Espanya recorre a una moratòria de l’esmentat tipus, ja que el Govern anterior, amb Luis de Guindos al Ministeri d’Economia, va aprovar una mesura similar a finals de 2012 que va comptar amb el màxim suport de la banca per frenar el drama dels desnonaments que es van produir després de la crisi financera.

 
tracking