SEGRE

ESNOTICIA

El Govern ajorna sis mesos el pagament de quotes per a les pimes i autònoms

Subsidi d’uns 430 euros als temporals que es quedin a l’atur en aquesta crisi

L’obligació de tancar les activitats no essencials va deixar ahir els polígons gairebé buits a Lleida.

L’obligació de tancar les activitats no essencials va deixar ahir els polígons gairebé buits a Lleida.AMADO FORROLA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern espanyol va aprovar ahir en Consell de Ministres una nova sèrie de mesures econòmiques per donar suport als autònoms i petites i mitjanes empreses, atorgant-los una moratòria de fins a sis mesos sense interessos per atendre els seus pagaments a la Seguretat Social. Pimes i emprenedors les veuen insuficients i creuen que arriben tard.

El Consell de Ministres va aprovar ahir que autònoms i empreses puguin ajornar el pagament de les cotitzacions a la Seguretat Social durant sis mesos sense interessos davant l’aturada econòmica pel coronavirus. Així ho va assenyalar la vicepresidenta d’Assumptes Econòmics i Transformació Digital, Nadia Calviño, després del Consell de Ministres, que va remarcar que es va aprovar un ajornament del pagament de deutes fins al 30 de juny.

Així, per a l’abril els autònoms i empreses podran sol·licitar l’ajornament de les quotes a un interès reduït del 0,5%, però no poden tenir cap altre ajornament en vigor anterior. La sol·licitud s’ha de fer abans dels 10 primers dies naturals del mes d’abril. Quant a les quotes de maig, juny i juliol es poden abonar sis mesos després sense recàrrecs ni interessos a la Seguretat Social.

La Generalitat començarà a tramitar els ajuts de 7,5 milions per a autònoms catalans a partir d’avui

Aquesta moratòria no serà d’aplicació per a les empreses que hagin estat exonerades de pagar cotitzacions socials pels seus treballadors afectats per un expedient de regulació temporal d’ocupació (ERTO) a causa del coronavirus.

Quant als autònoms que s’han acollit al cessament d’activitat des del març, bé perquè han tancat el negoci o perquè han tingut una baixada d’ingressos del 75%, no han de pagar recàrrecs pel retard en el pagament de les quotes generades fins al dia de l’esmentat reconeixement. Per cobrir la resta dels dies de març, aquests treballadors poden demanar la prestació extraordinària per cessament d’activitat aprovada fa dos setmanes, que inclou, a més del pagament d’una prestació mínima de 661 euros al mes, l’exempció en el pagament de les cotitzacions socials.

Entre les mesures a què també es poden acollir els treballadors autònoms que hagin cessat activitat o hagin vist reduïts els seus ingressos, hi ha el rescat dels seus plans de pensions sense haver de pagar a Hisenda, la moratòria a tres mesos del pagament de la hipoteca, les “quitances” en els lloguers i la flexibilització en els pagaments dels subministraments bàsics d’aigua i llum. Es permetrà als treballadors per compte propi i empreses que suspenguin temporalment els seus contractes de subministraments o modificar les modalitats de contractes sense penalització. També se’ls possibilita el canvi de peatge d’accés i l’ajustament de la potència contractada a l’alça o a la baixa sense cap cost. Una vegada acabi l’estat d’alarma, se’ls permetrà una nova modificació sense cost ni penalització. A més, el Govern va aprovar l’establiment d’un subsidi excepcional durant un mes, ampliable si així es decideix, per als temporals als quals els venci el contracte durant l’estat d’alarma i no tinguin dret a cobrar l’atur al no haver reunit la cotització mínima. La seua quantia ascendirà al 80% de l’Indicador Públic de Rendes amb Efectes Múltiples (Iprem), uns 430 euros mensuals. L’únic requisit que s’exigirà per percebre’l és que la durada mínima del contracte que s’extingeix sigui d’almenys 2 mesos, excloent-se així les relacions contractuals esporàdiques.

Microcrèdits per pagar el lloguer, quitances del 50% i sense desnonaments

El Govern espanyol de coalició va donar ahir llum verda també a un paquet d’ajuts per als afectats per la crisi del coronavirus que no puguin pagar el lloguer del seu habitatge, entre els quals quitances del 50% si els llogaters són grans propietaris, microcrèdits públics a tornar fins a deu anys, la suspensió dels desnonaments i la pròrroga de contractes durant sis mesos. Les mesures garanteixen que els propietaris cobrin la seua renda, sempre que tinguin menys de deu habitatges al mercat. Aquestes mesures costaran uns 700 milions d’euros i podrien acollir-se a aquests ajuts unes 500.00 famílies, en especial els que quedin a l’atur, els afectats per expedients de regulació temporal d’ocupació (ERTO) i reduccions de jornada i els autònoms que han vist reduïts els seus ingressos. Els inquilins dels grans tenidors d’habitatges podran obtenir una moratòria de quatre mesos per al pagament de la renda a pagar en tres anys o una quitança del 50 per cent de la mensualitat. La norma incorpora un programa específic per a víctimes de violència de gènere, persones sense llar i altres d’especialment vulnerables, amb ajuts de fins a 600 euros al mes, ampliables fins a 900 euros, més uns altres 200 euros per a despeses de manteniment, comunitat i subministraments bàsics.

tracking