SEGRE

ESNOTICIA

Els autònoms, obligats a pagar ahir la quota de Seguretat Social

El col·lectiu considera insuficients les mesures del Govern central || Denuncien traves per poder accedir a línies de suport i veuen les seues economies asfixiades

Els autònoms, obligats a pagar ahir la quota de Seguretat Social

Els autònoms, obligats a pagar ahir la quota de Seguretat SocialX.SANTESMASSES

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El col·lectiu de treballadors autònoms es mostrava indignat perquè, la majoria d’ells amb els negocis tancats i sense haver facturat durant les dos últimes setmanes, ahir van haver de pagar la quota a la Seguretat Social. A més a més, aquells que compten amb treballadors, també han de fer-se càrrec de les cotitzacions dels empleats.

Autòms Pimec va posar xifres a aquesta decisió del Govern espanyol: el fet de no suspendre les quotes d’autònoms arran de la situació creada per la pandèmia del coronavirus es tradueix en el fet que “s’hagin esvaït uns vuit-cents milions d’euros de liquiditat” per al sector a Catalunya.

El president de Pimec Lleida, Jaume Saltó, es va lamentar que les mesures aprovades ahir pel Govern central arriben tard i, a més, va insistir en la incongruència i improvisació d’alguna d’aquestes. Es referia així al fet que el Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) va publicar ahir un nou reial decret que aclareix que els autònoms poden continuar treballant però, alhora, els seus empleats han de comptar amb un permís retribuït fins al 9 d’abril.

En aquest context, els autònoms se senten maltractats en una crisi sense precedents i adverteixen que molts negocis que s’han vist forçats a tancar temporalment per les mesures establertes en la lluita amb la pandèmia seran incapaços d’ells tornar a obrir i mantenir-se en el mercat. Asseguren a més que a l’hora d’intentar acollir-se a les mesures de suport es troben, per exemple en el cas dels crèdits bonificats o possible moratòria d’hipoteques, amb uns requisits per part dels bancs que qualifiquen d’impossibles de formalitzar en un període de confinament.

Una de les queixes generalitzades és l’absència d’un ajornament del pagament d’impostos. Hauran de presentar d’aquí a vint dies la declaració de l’IVA quan, afirmen, no tenen gaires factures formalitzades perquè els proveïdors han tancat pel confinament.

Un aïllament que en molts casos han de trencar per anar als seus negocis a recollir documentació precisament perquè els gestors puguin tramitar-los les declaracions. També urgeixen la moratòria sobre altres despeses recurrents com els lloguers de naus i espais comercials. Sense facturar no poden atendre els pagaments.

L’economia de Lleida entra en “hibernació”

El Govern de Pedro Sánchez va ordenar la paralització de totes les activitats que considera no essencials per minimitzar el trànsit de ciutadans i endurir d’aquesta manera el confinament. Parlava d’un període d’“hibernació” de l’economia fins al 9 d’abril amb un permís retribuït per a les plantilles, una situació en la qual va entrar ahir el gruix de les empreses de Lledia. La normalitat va ser la tònica dominant, segons va explicar el president de la Cambra de Comerç de Lleida i president de la patronal Pimec a la província, Jaume Saltó, i fonts sindicals, malgrat que UGT sí que va denunciar pressions empresarials contra aquests permisos en companyies d’altres punts de Catalunya. Els controls policials es van repetir ahir en zones de gran concentració d’empreses, com els polígons, amb els agents requerint documentació. El Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) va publicar ahir la declaració responsable que hauran de presentar els treballadors essencials per evitar una sanció per incompliment del confinament.

tracking