SEGRE

ESNOTICIA

Solidaritat a dojo

Desenes d’empreses de Lleida han abandonat les seues activitats habituals per produir material clau en la lluita contra el coronavirus || Des de parts de respiradors fins a bates, mascaretes o pantalles, entre altres articles

Solidaritat a dojo

Solidaritat a dojoFLOC 3.0

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La solidaritat es demostra com el moviment, caminant. I això és el que estan fent aquests dies desenes d’empreses per tot el territori de Lleida, que han optat per abandonar les seues produccions tradicionals i aprofitar la maquinària, la seua capacitat de treball i l’enginy per posar-los al servei de la lluita contra el coronavirus. Un total de 1.160 empreses catalanes s’han registrat en un marketplace digital que ha creat la conselleria d’Empresa i Coneixement a través d’Acció i que recull ofertes i demandes i posa en contacte les empreses que ofereixen les seues capacitats amb aquelles que les necessiten. Una quarantena són de les comarques de Lleida, com el cas de Filater, una fusteria industrial d’Olius, Floc 3.0, una empresa tèxtil especialitzada en roba tèxtil per a nadons i nens d’Artesa de Segre, o Pentex, especialitzada en roba esportiva i tècnica de Solsona. També és el cas de la firma de petits electrodomèstics Taurus, d’Oliana, que ha fet pública també la seua aposta en la lluita contra el virus.

Són experiències diferents però que tenen com a denominador comú el fet de voler donar un sentit a l’aturada forçada de l’activitat econòmica per les mesures restrictives en la lluita contra la pandèmia per ajudar.

Materials utilitzats per algunes de les empreses són donats per altres companyies

Per exemple, Denis Boglio explica que Filater ha posat en marxa la maquinària per fabricar pantalles de protecció, col·laborant amb empreses d’impressió 3D per fabricar-les i també aposten per posar les seues capacitats al servei de la fabricació de respiradors. També elaboren el que denominen com giraportes, elements que serveixen als sanitaris per no haver de tocar els poms i minimitzar riscos de contagis. En el cas dels respiradors, explica que participen en l’elaboració d’uns models “de campanya, per a situacions crítiques”. Però la solidaritat no arriba només de l’empresa, perquè des de botigues de Solsona fins a ferreteries també de la zona regalen material. En definitiva, poden fer centenars de mascaretes per a diferents centres sanitaris catalans, entre els quals l’Arnau de Vilanova o CAP de diferents localitats lleidatanes.

Rosa Maria Jusmet va crear fa quinze anys amb la seua germana Montse una firma tèxtil per als més petits de la casa seguint la tradició familiar en el sector. Ara, l’empresa, Floc 3.0, ha deixat de banda peücs i pitets per produir màscares de cotó.

No són per a ús de sanitaris, però sí que són molt útils per a personal d’altres activitats o ciutadans corrents, i fins i tot tenen un espai en el qual es pot incorporar un filtre. En el seu cas són rentables i reutilitzables. Van començar distribuint-les a la Pastisseria Borrell i la farmàcia Marc de la localitat i la demanda ha anat en augment d’altres poblacions.

Jaume Cardona, gerent de Pentex, va voler posar l’estructura i la maquinària de la companyia per produir bates i mascaretes d’ús sanitari davant la necessitat d’aquests elements per a la lluita contra la pandèmia. L’empresa, que preveu tornar a la producció d’equipaments i roba esportiva habitual quan sigui possible, utilitza un teixit reutilitzable diverses vegades al ser rentable a altes temperatures i els destinataris de la producció són hospitals i centres sanitaris. Són quinze persones treballant per aportar el que qualifiquen com la seua petita ajuda davant la crisi.

Des d’Oliana, Taurus també ha anunciat que utilitza la tecnologia 3D per crear material hospitalari bàsic, com pantalles de protecció per als ulls. És un altre exemple de la reconversió en temps de pandèmia per combatre des de tots els fronts.

Solidaritat a dojo

Solidaritat a dojoFLOC 3.0

Solidaritat a dojo

Solidaritat a dojoFLOC 3.0

tracking