SEGRE

ESNOTICIA

Uns 70.000 lleidatans van demà a la feina al relaxar-se el confinament

Uns 70.000 lleidatans aniran demà a la feina després que el Govern central hagi aixecat el confinament total decretat pel coronavirus. Del total, 34.000 persones formen part dels serveis essencials. La resta estan empleats en la construcció i la indústria o en empreses de serveis vinculades a aquests sectors.

Imatge d’un dels polígons industrials de Lleida ciutat, on s’incrementarà l’activitat.

Imatge d’un dels polígons industrials de Lleida ciutat, on s’incrementarà l’activitat.AMADO FORROLLA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Uns 70.000 lleidatans acudiran demà als llocs de treball després que el Govern espanyol hagi decidit reprendre l’activitat a les empreses considerades com a no essencials i que han estat paralitzades durant dos setmanes per la crisi sanitària del coronavirus. Aquesta mesura compta amb l’oposició frontal de Catalunya i d’altres comunitats per por d’un rebrot de la pandèmia.

A Lleida, prop de 34.000 persones han continuat anant als llocs de treball des que es va decretar la “hibernació” de l’economia perquè treballen en sectors essencials. Se n’hi sumaran demà uns 36.000, segons l’anàlisi de les dades d’afiliats per sectors en la Seguretat Social. Del total, 9.500 treballadors són del sector de la construcció, 9.900 de la indústria i la resta són empleats en empreses o autònoms vinculats amb aquests dos sectors. No obstant, l’Estat recomana el teletreball i es mantindran tancats comerços de productes no essencials, l’hostaleria i locals de lleure. Davant d’aquesta relaxació del confinament, el president del Govern, Pedro Sánchez, va assegurar que “no podem deposar les armes, hem de continuar combatent”.

Així mateix, l’Estat va suspendre obres en edificis en els quals hi hagi persones alienes a la construcció. Tanmateix, això no afecta les construccions o reparacions urgents i “no inclou les obres en les quals no es produeixi interferència i les obres puguin ser sectoritzades o separades dins de l’immoble”, segons consta a l’ordre publicada.

Per la seua banda, el President de la Generalitat, Quim Torra, va advertir que Pedro Sánchez “ha de ser conscient de la responsabilitat que assumeix” al permetre que part de la població torni a a la feina al veure enorme risc de rebrot. Va titllar d’“irresponsabilitat i temeritat” aixecar l’aïllament total. “Es vol desactivar el confinament total sense garanties, sense tests massius, sense l’equipament de prou protecció per a un rebrot”, va dir Torra. Per la seua banda, el president del Col·legi de Metges de Barcelona, Jaume Padrós, va demanar a Sánchez que atengui la petició de Catalunya i allargui el confinament total.

Pla per control d'aglomeracions

La Generalitat va aprovar ahir un pla de mesures “per protegir els ciutadans davant del retorn a l’activitat a què ens aboca el Govern espanyol”. El president, Quim Torra, va explicar que el pla “estableix una estratègia amb una perspectiva social” i se centra en quatre eixos bàsics.

Es tracta del “control sanitari” a partir dels tests que hi hagi disponibles a cada moment; “la coresponsabilitat de la ciutadania” amb mesures de protecció individual, protocols d’actuació i desinfecció diària, mascaretes i distància de seguretat; “un pla de control d’aglomeracions als diferents centres de treball, transports públics i establiments comercials, que sigui entenedor i d’obligat compliment” per a totes les empreses; i l’adaptació de “mesures a col·lectius vulnerables” com la gent gran, persones dependents i nens i nenes.

Per la seua banda, la consellera de Presidència i portaveu de la Generalitat, Meritxell Budó, va assenyalar que el Govern incrementarà aquesta setmana el transport públic i vetllarà per les mesures de seguretat.

Budó va assegurar que es maximitzarà el transport públic, sobretot en hores punta, però tenint en compte que el 30 per cent del seu personal està de baixa (per coronavirus o per haver estat en contacte amb contagiats).

Als vehicles de transport públic hi haurà una ocupació màxima d’un terç de l’espai, per mantenir distàncies entre viatgers, i a més la Generalitat i els operadors donaran missatges constants per recomanar aquesta distància, a més de guants, gels i mascaretes.

La portaveu de l’Executiu va explicar també que ahir es va reunir el Consell de Relacions Laborals de Catalunya, integrat per la Generalitat, les patronals (Foment del Treball, Pimec) i els sindicats (UGT, CCOO).

El Consell va acordar mesures recomanables per a empresaris i empleats per la seguretat a la feina: Budó ho va considerar “un acord de país” per la rellevància dels integrants del Consell, i va afirmar que la Generalitat fa seu aquest pacte.

Higiene estricta i distància de seguretat entre empleats Higiene estricta i distància de seguretat són els eixos fonamentals de la guia de bones pràctiques del Govern espanyol per facilitar la tornada a la feina amb la represa de les activitats no essencials. La guia recull mesures tant per als treballadors com per a les empreses. Així doncs, recomanen utilitzar mitjans de transport que no suposin l’agrupació amb més persones i insta les empreses a planificar tasques, entrades i sortides de manera que es garanteixi en tot moment la distància de dos metres entre els treballadors. A més, si un treballador presenta símptomes o ha tingut contacte estret amb persones afectades pel coronavirus no ha d’anar a la seua ocupació fins a confirmar que no hi ha risc.

tracking