SEGRE

ESNOTICIA

El material de protecció a Lleida a les plantilles costa 20 milions mensuals

Bona part d’empreses de Lleida reprenen avui l’activitat després del permís retribuït decretat pel Govern central, però amb canvis importants, en la distància entre treballadors i en algunes amb l’ús de mascaretes i guants. El material de protecció suposa un sobrecost per a les empreses locals de 20 milions d’euros al mes.

Aquests dies pràcticament només treballaven les firmes agroalimentàries als polígons industrials de Lleida.

Aquests dies pràcticament només treballaven les firmes agroalimentàries als polígons industrials de Lleida.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’activitat econòmica torna avui al camí de la normalitat en un bon nombre d’empreses de Lleida. Si polèmic va ser el decret que les firmes d’activitats “no essencials” havien de donar una setmana de permís retribuït a les plantilles per incrementar l’aïllament dels ciutadans en la lluita contra el coronavirus, no ho és menys la tornada. Ocupadors i plantilles alerten de les dificultats per trobar mascaretes, guants o bates per part de les empreses que les necessiten per a la seua activitat.

El president de la patronal de petites i mitjanes empreses Pimec i de la Cambra de Comerç de Lleida, Jaume Saltó, al·ludia ahir a un informe que calcula que els famosos EPI, equips de protecció individual, vénen a suposar un sobrecost de 450 milions d’euros mensuals a les empreses catalanes. En el cas de Lleida, parlem d’uns 20 milions, una factura que coincideix a més amb un moment en què la facturació de les companyies ha caigut en picat en la majoria dels casos almenys el mes de març i a l’abril.

Una mesura de seguretat clau és la distància de metre i mig entre els treballadors

Malgrat les dificultats per poder aconseguir les tan buscades mascaretes o guants, Saltó calcula que les companyies que les necessiten per reobrir avui portes les han aconseguit, malgrat que sigui a preus en la majoria dels casos desorbitats.

Mentre es manté el teletreball en aquelles empreses o llocs on és possible, en la majoria de les companyies el que serà necessari no són EPI sinó canvis en els hàbits de treballar per poder complir l’anomenada distància social, aquest metre i mig entre dos persones per evitar contagis. El representant empresarial va incidir que obliga a modificar fins i tot llocs de treball, juntament amb entrades i sortides esglaonades d’empleats perquè no hi hagi aglomeracions de persones.

També va recordar que amb bars i restaurants tancats seran molts les empreses que hauran de posar a l’abast de les seues plantilles llocs on menjar l’entrepà de mitja jornada o fins i tot l’àpat principal.

Amb tot, es mostra especialment preocupat pels problemes derivats de la falta de col·legis i que porti treballadors a no poder reincorporar-se als seus llocs al no tenir amb qui deixar els fills.

Els sindicats adverteixen que cada empresa ha de tenir el seu protocol

Els sindicats majoritaris a Lleida, UGT i CCOO, coincideixen que el més important amb la tornada avui al treball en un nombre important d’empreses és la salut i la seguretat de les persones. Ambdós es mouen entre la confiança que és possible reprendre l’activitat amb garanties i l’escepticisme que sigui en totes les empreses.

Des d’UGT apuntaven que la majoria dels delegats en companyies on tenen representació apunten que s’han pres mesures, com l’escalatge d’entrades i sortides o l’establiment de distància de seguretat entre els treballadors als llocs de treball.

Van recordar que en aquests moments no és obligatori l’ús de mascaretes, tret d’aquelles activitats en les quals ja s’utilitzaven com en escorxadors i sales d’especejament.

Cada companyia, van insistir, ha de tenir el seu protocol d’actuació i van advertir que denunciaran qualsevol incompliment o risc per a la salut de les plantilles.

tracking