SEGRE

Un 80% de les empreses de Lleida registra disminució de liquiditat i d'ingressos per la crisi del coronavirus, segons la patronal

La COELL confirma un retorn esglaonat a l'activitat de la construcció, les instal·lacions i serveis afins

Imatge d’arxiu del Polígon Industrial del Camí dels Frares.

Imatge d’arxiu del Polígon Industrial del Camí dels Frares.ÒSCAR MIRÓN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Confederació d'Organitzacions Empresarials de Lleida (COELL) ha constatat que més del 80% dels seus associats consultats ha registrat disminució de liquiditat i d'ingressos per la crisi del coronavirus, un fet que, segons la patronal, provoca "una certa incertesa de cara a la recuperació del volum de la seva activitat". Però el que més preocupa als autònoms i empresariat de la COELL és el futur immediat quan acabi el confinament, la morositat i què passarà quan les empreses no puguin fer front als pagaments per manca de liquiditat. D'altra banda, la patronal lleidatana confirma que el retorn a l'activitat de la construcció, les instal·lacions i els serveis afins a ambdós sectors s'està registrant de manera "gradual i progressiva".

Des de la COELL segueixen insistint en la necessitat de posar en marxa totes les mesures possibles que permetin accelerar amb la màxima urgència la recuperació de l'economia, l'ocupabilitat i garantir que autònoms i petites empreses puguin refer-se al més aviat possible un cop superat l'escenari de màxima crisi sanitària pel coronavirus.

Retorn esglaonat a l'activitat de la construcció, les instal·lacions i serveis afins

D'acord amb les empreses i autònoms de la COELL consultats, el retorn a l'activitat s'està produint des d'aquest dimarts "amb sentit comú" i "prioritzant la garantia de la seguretat i la salut dels treballadors, per una banda, i de les persones que tenen un major risc de contagi per covid-19, per una altra". En relació amb la tornada gradual a l'activitat professional, la patronal lleidatana assegura que està sent marcada "per la planificació, la preparació de feines de retorn a les empreses i l'atenció d'activitats amb caràcter d'urgència".

Pel que respecta a la reincorporació de les plantilles, s'està fent "de manera esglaonada" i, així, es dona per finalitzat el permís retribuït de les persones treballadores per compte aliena, a excepció d'aquelles activitats que expressament han resultat suspeses o cancel·lades per part del govern de l'Estat i les obres incloses en l'àmbit de l'Ordre SND/340/2020, del 12 de abril, per la qual se suspenen activitats relacionades amb obres d'intervenció en edificis existents on hi hagi risc de contagi per a persones no relacionades amb l'esmentada activitat.

Així mateix, la COELL assenyala que molts autònoms s'han vist afectats per la mesura de la suspensió d'activitats i "encara no han pogut tornar a la feina". Aquesta mesura afecta a activitats de reparació i rehabilitació d'habitatges que no es poden sectoritzar. D'altra banda, la COELL assegura que les empreses associades amb pogut reprendre l'activitat podent disposar d'equips de protecció individuals (EPI) però adverteix de les dificultats que els està suposant trobar-ne amb certa fluïdesa.

tracking