SEGRE

ESNOTICIA

Comerç i hostaleria, ni ingressos ni ajuts

Els comerciants denuncien que malgrat estar un mes sense ingressos continuen pagant impostos i altres despeses i no saben quan podran reobrir || Destaquen que l’administració no els dóna suport

El carrer Sant Antoni de l'Eix Comercial de Lleida.

El carrer Sant Antoni de l'Eix Comercial de Lleida.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Dimarts es va complir un mes des que els comerços, bars i restaurants van haver de tancar per l’estat d’alarma decretat per la pandèmia del coronavirus. Els seus responsables destaquen que des d’aleshores no han tingut ingressos, mentre que han hagut de continuar afrontant despeses, impostos inclosos. Però el pitjor no és el que ja ha passat, sinó el que està per arribar, ja que “ningú no ha donat una data de quan es podrà reprendre l’activitat”. Així ho assegura el president de Pimec Comerç, Manel Llaràs, que reconeix que aquesta incertesa “posa en risc la continuïtat de molts negocis”.

En la mateixa línia opina la presidenta de la Federació de Comerç (Fecom), Maria Rosa Eritja, que reconeix “no tenir ni idea” de quan podran reobrir. “El nostre sector és dels més perjudicats perquè no té ingressos, per la qual cosa haurien de percebre una espècie de pensió o ajut econòmic”, afirma, i que si “fins a mitjans de juny no es podrà aixecar la persiana l’any està perdut”.

Per al retorn a l’activitat estudien donar màscares i gels i prendre la temperatura als clients

Encara més crític es mostra el president de l’Eix Comercial, Llorenç González, que assegura que els comerciants estan “molt desanimats”. Censura que “no hi ha manera que arribin els ajuts, mentre hem de continuar pagant impostos, lloguers i altres despeses malgrat que des de les administracions assegurin que molts d’aquests pagaments els han ajornat”. Respecte a les perspectives de poder reobrir, González diu que “sent optimista diria que a mitjans de maig, però crec que fins al juny seguirem igual”.

Els hotelers s’afegeixen a les queixes dels comerciants per la falta d’ajuts. “Encara no n’he percebut cap dels que vaig sol·licitar i la cosa és urgent, perquè serem dels últims sectors a tornar a l’activitat”, lamenta Miquel Andreu, del restaurant La Granja de Cappont. Tem que “haurem de reinventar-nos per poder tirar endavant, perquè crec que fins al juny no podrem tornar a la feina”.

Un que sí que s’ha reinventat és Ángel Rodríguez, que regenta el restaurant Carballeira. “A partir d’aquest cap de setmana oferirem menjar a domicili per tenir algun ingrés i entretenir-nos”. Igual que Andreu, vaticina que “la tornada a la normalitat, si és que hi tornem, serà llarga i hem de plantejar-nos moltes coses”.

Un altre interrogant és el de les mesures preventives que hauran de prendre quan es torni a obrir. “No sé quina és la millor solució: prendre la temperatura a empleats i clients o donar gels, guants i màscares”, admet Llaràs.

“Estem estudiant limitar aforaments i que cada botiga tingui gels i màscares”, assenyala González, mentre que altres com Rodríguez advoquen per “prendre la temperatura de clients i treballadors i posar els plats i coberts en el moment en què seuen a la taula per evitar que s’infectin”.

El sector critica la falta de controls sanitaris de la venda ‘online’ “Estem molt preocupats perquè el sector ja estava força tocat abans de tot això i el coronavirus pot ser una destralada per a tothom”, assegura Montse Bonet, encarregada de la botiga Colonial de la plaça Sant Joan de Lleida. “Porto trenta anys com a comerciant i mai no havia vist res igual”, i lamenta que “la gent continuï comprant productes no essencials per internet, això ens perjudica molt i estaria bé que se solidaritzessin amb nosaltres”. Assegura que “tenim unes ganes boges de tornar a obrir” i confia que a mitjans de maig puguin fer-ho. No obstant, assegura que prendran mesures, entre les quals es troben “atendre els clients amb guants i màscares, limitar l’aforament perquè només hi hagi quatre o cinc clients alhora dins de la botiga i repartir gels desinfectants”.

tracking